Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ägare får djurförbud – ammade sin katt

Två kvinnor i Laholms kommun förbjuds nu att ta hand om någon form av djur efter att deras katter hanterats som om de vore mänskliga bebisar. Onaturlig tvångshantering tycker länsstyrelsen som meddelat förbudet.

Det är flera anonyma anmälningar till länsstyrelsen som gjort myndigheten uppmärksammad på kvinnornas katthållning. Vid kontrollbesök visade det sig också att kvinnorna behandlade sina katter som spädbarn och att de frekvent kördes runt i barnvagn och var fastspända.

Det framkom även att katterna hade spänts fast i barnstol och matats med sked. En katt försågs ständigt med napp och trots att djuret var fyra år matades det med nappflaska. En av kvinnorna uppgav att hennes katt ibland ammades av henne.

Vid vidare kontroll visade det sig att kvinnorna ofta uppsökte veterinärkliniker med djuren och att det anses som osannolikt att djuren kunde dra på sig så mycket skador på egen hand. Det konstateras att det varit en hårdhänt behandling av djuren för att få dem att göra som kvinnorna vill, samtidigt som det sökts behandling för att kunna ge katten omvårdnad. Djurkliniken har även uppgett att de försökt förmå en av kvinnorna att sluta försöka ta tempen på sin katt i ändtarmen.

Sedan myndigheten påbörjade ärendet har de också försökt ge kvinnorna råd om hur katter bör tas hand om, men det har varit fruktlöst och för två månader sedan gjordes det omedelbara omhändertaganden av djuren med handräckningshjälp från polisen.

Länsstyrelsen anger i sina beslut att behandlingarna katterna utsatts för inskränkt djurens naturliga beteenden och födointag. Kvinnornas brist på insikt uppges ha varit på grund av funktionsnedsättning.

På länsstyrelsens veterinärenhet i Halland har de inte varit i närheten av något liknande fall innan.

- Det är ett väldigt speciellt fall, ingen av oss har varit med om något liknande tidigare. Det är ett lite tråkigt och sorgligt ärende, det har berört oss alla här, säger Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär.

Beslutet som nu fattats förbjuder kvinnorna att ta hand om eller äga djur överhuvudtaget, inte bara katter. Länsstyrelsen har bedömt att kvinnorna inte kan ta hand om djur alls i enlighet med djurskyddslagstiftningen och beslutet ska inte vara begränsat i tid.

- Vi har tagit ett generellt djurförbud nu. Under tiden sedan omhändertagandet gjordes kan de ha skaffat nya djur och har nu en frist på tre veckor att i så fall göra sig av med dem. Beslutet kommer sedan att följas upp med kontroller, säger Christa von Limburg-Stirum.