”Är extra viktigt just i år”

Frågan om storregioner är en het potatis för Region Halland. Därför håller de i år seminarier i Almedalen.

ANNONS
|

– Våra politiker är eniga. Samtliga partier i regionen och de politiska partierna i kommunerna är överens om att man vill behålla Region Halland som den är, säger Catarina Dahlöf, regiondirektör för Region Halland.

Politikerveckan i Almedalen är i full gång och under onsdagen anordnar Region Halland tre seminarier.

– Det här är ett uppdrag från politiken att vara där och naturligtvis sprida vår syn på regionfrågan. Vårt fokus är både de goda resultat och det arbete vi gör i dag, men också som en bakgrund till varför våra politiker tycker som de gör kring regionfrågan, säger Catarina Dahlöf.

ANNONS

I frågan om att bevara Region Halland är de politiska blocken i Halland rörande överens. Jörgen Andersson, tidigare minister och socialdemokratiskt kommunråd i Halmstad, är förvånad över att socialdemokrater ställer sig bredvid moderater i Almedalen och ”kritiserar regeringen”.

– Halland kommer säkert att klara sig även om det är en mindre region. Frågan är hur vi bedömer det om tio år. Min egen slutsats är att om Halland skulle ställa sig ensam kvar skulle vårt inflytande över händelseutvecklingen i vår del av landet att begränsas. Man glömmer ofta att det är också en statlig organisation som finns ute i landet. Att få sex länsstyrelser i stället för 21 kommer att spara pengar i statskassan. Jag har alltid hävdat att man inte ska lägga skattepengar på onödig byråkrati, säger Jörgen Andersson.

Han är en av få politiker i Halland som sticker ut hakan och kritiserar den vedertagna ståndpunkten. Däremot tror han inte en sammanslagning med Västra Götalands­regionen är den bästa lösningen.

– Det finns en väldig skillnad hur man resonerar i norra Värmland och södra Halland. Det är ingen tvekan om att Halmstad och Laholm hör mer hemma i Skåneregionen. Men det får kommunerna avgöra, säger Jörgen Andersson.

ANNONS

Under veckan kryllar det av lobbyister i Almedalen. Men att Region Halland driver frågor där hör inte till vanligheterna.

– Nej, vi har inte gjort det förut faktiskt. Men trots allt är Almedalen Sveriges största politiska mötesplats just nu när regionfrågan är så het. Att synas där är extra viktigt just i år, säger Catarina Dahlöf.

Arrangemanget kostar Region Halland 320 000 kronor plus kostnader för medarbetare som är på plats. Ett överkomligt pris och väl investerade pengar menar Catarina Dahlöf.

– Det uppfattar våra uppdragsgivare, politiken, att det är. Vi har också försökt göra det på ett enkelt och bra sätt och har inte tagit ut svängarna för mycket. Det är budskapen och innehållet som är det viktiga, säger Catarina Dahlöf.

Med seminarierna hoppas Region Halland väcka debatt och skapa utrymme för diskussion kring frågan om vad som är bättre med en storregion. Något arrangören har saknat tidigare.

– I dag har vi bra resultat. Vi ligger mellan topp ett till fyra när det gäller medicinskt resultat i vården. Vi har hög inflyttning, låg arbetslöshet och Halland växer hela tiden. Det är många som vill komma och bo, arbeta och starta företag här. Vad skulle bli bättre om vi ingick i en storregion? säger Catarina Dahlöf.

ANNONS

Finns det någon lokalpatriotisk idé om att Halland ska vara Halland?

– Nej, det finns naturligtvis en identitet och våra invånare visar på att de tycker att det fungerar bra här i Halland i opinionsmätningar.

Varför skulle det vara bättre att behålla mindre regioner?

– Det finns naturligtvis en närhet mellan våra politiker och våra invånare i Halland som är stor. Ligger man inte nära sina invånare är det svårt att skapa delaktighet och demokrati i de politiska besluten.

Fakta: Regionsindelningen

I torsdags lämnade den statliga indelningskommittén in sitt delbetänkande. Halland ingår inte i den nya Västra Götalandsregion som föreslås bildas redan 2019. ”Vi uppfattar att det inte finns någon acceptans i Halland för att redan nu ingå i en ny indelning”, kommenterade kommitténs ordförande Barbro Holmberg.

De tre föreslagna storregionerna är Norrland (en sammanslagning av Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län), Svealand (Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsala, Västmanlands och Örebro län), och Västra Götaland (Västra Götalandsregionen och Värmland).

Indelningskommittén vill att Sverige senast 2023 ska vara indelat i sex storregioner och i augusti 2017 ska de presentera ett slutbetänkande på hur en sådan indelning ska se ut. Riksdagen fattar sedan beslut i frågan.

ANNONS