Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Halland kämpar med skolvaccinet: ”Målet är att vara klara sista februari”

I oktober började region Halland erbjuda skolungdomar mellan 12 och 15 år coronavaccin. Men fortfarande är andelen fullvaccinerade unga hallänningar nästan lägst i landet. Nu lovar vaccinansvariga att höja tempot.
– Målet är att en majoritet ska ha fått andradosen innan sista februari, säger Bibi Estev, chef på Region Hallands Uppdrag Pandemi.

I november, en månad efter att vaccinering av 12 till 15-åringarna dragit igång, låg Halland på efterkälken jämfört med resten av Sverige. Då låg rikssnittet på 37 procent när det gällde att vaccinera de yngre åldersgrupperna. Halland kom bara upp i sju procent vaccinerade vid en direkt jämförelse, ett antal som regionen kallade ”en siffra som vi inte är stolta över”.

Snart tre månader efter att vaccinationen av de yngre inleddes fortsätter Halland att harva i botten av tabellen av de som fått två doser. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik så har 47,2 procent av landets 12-15-åringar nu fått två doser covidvaccin. I Halland är motsvarande siffra 23 procent. Det innebär att i princip bara var femte ungdom i Halland är fullvaccinerad enligt gällande plan.

Äldre först

Förklaringen är då som nu att regionen prioriterat att ge äldre den tredje boosterdosen.

– I den statistiken, över vaccin med en tredje dos ute på särskilda boenden var regionen bland de som blev snabbast klara. Då vi använder oss av samma personal i vårt mobila team i skolor och på särskilda boenden så prioriterade vi att vaccinera de äldre och sköraste utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, förklarar Bibi Estev, chef på Region Hallands Uppdrag Pandemi.

Ändrad planering

Planeringen för att vaccinera ute i skolorna har justerats.

– Det finns en tidigt framtagen vaccinationsplan som vi behövt förändra över tid beroende på förändrade planeringar i skolorna, som till exempel studiedagar. Vi har också behövt flytta fram en del skolor som stängts på grund av smittspridning, säger Bibi Estev.

Ökar tempot

Nu jobbar regionens vaccinplanerare med att höja tempot och tidigarelägga vaccin-besöken ute på skolorna. Och enligt den nya reviderade planen är målet att alla 12 till 15-åringar som vill ska ha fått ett erbjudande om vaccin senast den sista februari.

– Vi har sett över planeringen i samarbete med skolorna och utökat bemanningen för att tidigarelägga vaccinationerna till så stor del som möjligt. Dessutom erbjuds vaccination på regionens vårdcentraler samt våra fyra vaccinationscentraler i Varberg, Falkenberg, Halmstad och på Elektronen i Kungsbacka, som också tar emot de här åldersgrupperna. säger Bibi Estev.

Totalt handlar det om 16 000 barn i Halland som är mellan 12 och 15 år gamla.