
Lussekatter med pärlsocker (40 st)
Deg:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 g saffran (2 pkt)
0,5 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 ägg
1 nypa salt
125 g rumstempererat smör
660 g (11 dl) vetemjöl special
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen och rör tills den löses upp. Mortla saffran ihop med lite strösocker innan du blandar ner det i degvätskan. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i en köksassistent i cirka 5 minuter. Om du i stället knådar för hand så ska du knåda tills degen inte längre är kladdig, tills allt mjöl har gått in i degen och tills den känns elastisk och släpper fint från bunkens kanter.
2. Låt vila 10 minuter i bunken.
3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel. Dela sedan upp i två. Skär de båda rektanglarna i remsor i önskad bredd. (Jag gjorde många små och skar då remsor i 1,5 centimeter).
4. Gör en rektangel i taget. Rulla remsorna till mitten. Vänd på dem och rulla från andra hållet till de möts på mitten. Fortsätt likadant med den andra rektangeln.
5. Lägg på plåtar, klädda med bakplåtspapper, och låt jäsa under handduk i 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 6-9 minuter tills de är gyllenbruna.

Glutenfria saffransbullar med fyllning (20-25 st)
Deg:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
0,5 g saffran (1 pkt)
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
150 g rumstempererat smör
1,5 msk pofiber
500 g (1 pkt) Semper glutenfri White flour mix
Lite potatismjöl till utbakning
Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
0,75 dl marsánpulver
0,5 dl färskpressad apelsinsaft
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Fyllning: Vispa ihop ingredienserna och låt stå framme.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen och rör tills den löses upp. Mortla saffran ihop med vaniljsockret innan du blandar ner det i degvätskan. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, förutom mjölmixen. Häll i ungefär tre fjärdedelar av mjölmixen och börja knåda. Tillsätt sedan resterande mängd, lite i taget till degen är klibbig, men inte kladdig. (Eftersom mjölmixen är glutenfri så ter den sig lite annorlunda vid knådningen. Den är lite knepig att knåda för hand så använd med fördel en köksassistent eller degkrokarna till elvispen).
3. Låt vila 15 minuter i bunken.
4. Stjälp upp degen på ett bakbord. Tillsätt lite potatismjöl till degen om den fortfarande känns kladdig. Du kan arbeta in potatismjöl i degen för hand. Kavla ut degen till en stor rektangel och bre ut fyllningen.
5. Vik rektangeln på mitten, på långsidan, och skär den i cirka 1,5 centimeter tjocka remsor. Rulla remsorna till mitten. Vänd på dem och rulla från andra hållet till de möts på mitten.
6. Lägg på plåtar, klädda med bakplåtspapper, och låt jäsa under handduk i 1,5 timme.
7. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllenbruna.
LÄS MER: Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok
LÄS MER: Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka