Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är det risk för halka i jultrafiken

I Västsverige blir trafikvädret milt men blåsigt. Halkan kryper på från centrala Värmland och ett rakt streck uppåt.

Dagen före julafton brukar vanligtvis vara en stressig dag i jultrafiken då tusen och åter tusen sätter sig i sina bilar för att åka till nära och kära.

De som kör bil i närområdet i Västra Götaland behöver inte oroa sig nämnvärt för halka.

- Det är mycket varmt för årstiden med temperaturer på fem till åtta grader. Däremot kommer det att börja blåsa under kvällen med måttliga till friska vindar, och dessutom en del lokala regnbyar. Det kan bli lite kallare i Sjuhäradsbygden, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

Men de julresenärer som ska köra till Värmland och norröver bör ta lite längre tid på sig i trafiken.

- Halkgränsen börjar en bit in i centrala Värmland och går som ett streck upp över norra Örebro, Västmanland och norröver. Och här talar vi om alla former av halka, säger han.

Även om det är plusgrader i luften i Värmland så kan det bli kallare vid vägytan och skapa halka. De som kör till Stockholm på vägarna E 4 och E 20 behöver inte bekymra sig om halka.

På Hallands Nyheters systertidning GP:s trafiksajt kan du ha full koll på halkläget, hinder, olyckor och vägkameror.

– Vägarna under vintern är alltid förrädiska och vädret kan växla snabbt. Därför är det extra viktigt att man dels i förväg tar reda på hur vädret är längs vägen, dels blir informerad och varnad under resans gång, säger Petter Djerf vid Mediamobile, som utvecklat V-Traffic.
Julafton ser ut att bli vädermässigt stökigare med rejäl blåst i Västergötland och Bohuslän.

- Det kommer att bli rejält med blåst och ökad risk för nedfallna träd, säger Nitzan Cohen på Foreca.

Enligt Trafikverket råder både på onsdagen och på julafton i stället frosthalka i Norrland och delar av Svealand framför allt under kvällar och nätter. Den är förmodligen mindre besvärlig för alla jultrafikanter men det är fortfarande halt och alla som ska ut och resa manas till försiktighet. Även på morgnar, när hala vägar ibland frusit till, kan det vara förrädiskt. Vanligaste händelseförloppet när olyckan är framme så här års är att en personbil får sladd och kommer över på motsatta vägbanan.

Under jul och nyår beräknas ungefär två miljoner människor att ge sig ut på de svenska vägarna.