Här är ölet som innehåller mest ogräsmedel

Alla testade öl utom ett innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat.

ANNONS
|
”Antagligen den bästa ölen i världen” är en känd slogan från bryggerijätten Carlsberg – en av huvudsponsorerna till den pågående EM-turneringen i fotboll. Kanske borde man lägga till ”den mest besprutade”. Carlsberg Export innehåller i alla fall klart högst halter av bekämpningsmedlet glyfosat av alla öl i en jämförelse som Testfakta gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten. Efter en uppmärksammad studie av glyfosat i tysk öl från tidigare i år har Testfakta låtit analysera 16 öl från systembolaget. Alla utom Mariestad innehåller glyfosat. –Halterna ligger i nivå med den tyska studien. Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna. Glyfosat är ett av de vanligaste förekommande ämnena i växtskyddsmedel och för tillfället mycket omdebatterat. Tillståndet för att få använda glyfosat inom EU går ut om några veckor och nu pågår en strid om huruvida tillståndet ska förlängas eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA däremot är av en helt annan uppfattning, trots att man delvis tittat på samma studier. –Frågan kommer att avgöras i och med EU:s klassificeringsorgan ECHA:s värdering som nu pågår, säger Runa Njålsson, EU-koordinator på Kemikalieinspektionen som följer frågan på EU-nivå för Sveriges räkning. Att man inte bör dricka för många öl känner nog de flesta till. Men är det då värre än vad man tidigare trott? Halterna av glyfosat i Testfaktas test ligger upp till 360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten. Men enligt Livsmedelsverket kan man inte jämföra med dricksvatten som har helt andra krav än livsmedel i övrigt. Jämfört med gränsvärdena för de råvaror ölen framställs av är halterna låga. –Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att vi i dag vet för lite om ämnets eventuella hälsoeffekter. –Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem som utgör en viktig del av immun­försvaret, säger han. –Dessutom tror jag inte att konsumenter vill få i sig bekämpningsmedelsrester från det vi äter och dricker även om halterna är låga. Tre av ölen som innehåller glyfosat är dessutom ekologiska. Men enligt reglerna behöver bara 95 procent av ölen vara ekologiskt framställd för att de ska få stå ekologisk på flaskan. Halterna i eko-ölen är så pass låga att detta kan förklara saken. Ifrågasatt ämne i  flera ölsorter

Carlsberg: ”Vi lever upp till reglerna”

Så säger Henric Byström, kommunikatsionschef på Carlsberg om halterna av glyfosat i ölen:

–Vi är medvetna om de far­hågor som uttrycktes i tyska medier förra året gällande glyfosat i öl och vi kommer att följa detta noggrant. Men vi uppfyller alla lagar och bestämmelser och vi kräver att våra leverantörer tillhandahåller råvaror inklusive malt som uppfyller EU:s gränsvärden för bekämpningsmedelsrester.

Vad anser ni är acceptabla nivåer av glyfosat i er öl?

– Om de rapporterade spårmängderna av glyfosat stämmer är de fortfarande så låga att en vuxen person som väger 70 kg skulle kunna dricka 1000 liter öl per dag utan att orsaka några skadliga effekter på hälsan.

ANNONS

Även er ekologiska öl Carlsberg Hof Eko innehåller spår av glyfosat? Går det inte att göra en ekoöl helt utan rester från bekämpningsmedel?

–Halterna är så pass låga att det troligen är ett resultat av oundviklig bakgrundskontaminering från intilliggande jordbruksmarker. Men vi kommer att be våra leverantörer att undersöka detta eftersom vi vill tillhanda hålla säkra och högkvalitativa produkter till våra konsumenter som möjligt.

ANNONS