Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guide till Guide Michelin

Hur kommer det sig att ingen restaurang i Halland tidigare belönats med en michelinstjärna och varför har restaurang Äng fått två olika sorters stjärnor, en grön och en vanlig? Tidningen har sammanställt en liten guide till Guide Michelin.

Guide Michelin ges ut av den franska däcktillverkaren Michelin och brukar betraktas som den främsta mätaren av restaurangkvalitet.

Guiden började som ett initiativ från den franska motorindustrin att locka fler människor att skaffa bil. I en serie böcker, med start i början av 1900-talet, listades bra matställen att stanna och äta på för den som färdades med ett motorfordon.

Från början täckte guiden bara Frankrike, som även i dag har flest antal stjärnkrogar. Med tiden kom den att innefatta allt fler länder i Europa och i början av 80-talet fick till slut även norden plats. Då som en del av en större guide för hela Europa.

Initialt fanns bara Stockholm och Göteborg med men 2015 släpptes en ny version, utformad för Skandinavien, som även inkluderade Malmö. Sedan gick det fort. Året därpå öppnades guiden upp för restauranger utanför storstäderna och krogar från Öland, Jämtland och Växjö kom in guiden.

Det största antalet stjärnor som delas ut är vanligen tre och 2018 fick Sverige sin första trestjärniga restaurang, i Stockholm.

2020 lanserade Michelinguiden en ny sorts stjärna. En grön stjärna, tänkt att särskilt belysa de restauranger som är duktiga på hållbarhet.

I år, 2021, var första gången en halländsk krog lyckats knipa en stjärna.

LÄS MER: Idéer från Svalbard blev första stjärnkrogen i Halland

LÄS MER: Ängs Michelinstjärna kan bli ett lyft för hela Halland

LÄS MER: Restaurang Äng på Ästad får en stjärna i Guide Michelin