Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Grönkål inte bara en dekoration

Glöm det där med att grönkålen bara är pynt till skinkan. Den är här för att stanna. Ta vara på julens rester och fortsätt att frossa i den gröna kålen året om.

Vissa traditioner är dummare än andra. Det där med att låta julskinkan vila på en vacker bädd med prima grönkål – som oftast bara åker raka vägen i soppåsen efteråt … Ja, den sedvänjan hör nog till de allra dummaste. Det är väl klart som sjutton att vi ska ta tillvara på vartenda grönkålsblad!

För den mångsidiga grönkålen är nämligen inte bara grann att se på, den duger till så mycket mer än att enbart tjäna som fåfängt garnityr. Den saftiga, spänstiga konsistensen i kombination med den nötiga och nästan lite köttiga smaken är precis vad vi behöver i tider när vi bör dra ned på det ”riktiga” köttet. Fylligare än spenat, mer aromatisk än mangold, smakrikare än broccoli.

Särskilt nu när den världsomfattande grönkålstrenden verkligen har fått upp ögonen på oss för denna delikatess, som äntligen finns att tillgå färsk året om. Strimla den i salladen, vitlöksfräs den till resterna, blanda ned den i pastan, lägg den på pizzan, vräk ned den i woken eller låt den sjuda med i soppan. Gör vad som helst – men använd den! Känner du dig villrådig kan grönkål i princip användas i de flesta sammanhang där man brukar köra med spenat. Vi pratar om alltifrån lasagne till risotto.

Den innehåller dessutom massor av livsviktiga nyttigheter såsom fibrer, C-vitamin, A-vitamin, kalcium och järn. Miljövänlig är den tillika, och behöver inte flygas in från andra sidan jordklotet. Den kan odlas på friland och klarar både minusgrader och frost. Det sägs till och med att den blir både mildare, sötare och ännu lite godare om den får sig en köldknäpp eller två.

Så här års kan du fortfarande köpa grönkål billigt i stora mängder, då gäller det att passa på. Men den förtjänar som sagt ett liv långt efter jul. Fyll ditt nya decennium med massor av grönt. Det lär du knappast ångra.

En riktig vinnarpizza med den vidunderliga kombinationen grönkål och gorgonzola tillsammans med pancetta och tomat. Bild: Janerik Henriksson/TT

Grönkålspizza med pancetta och gorgonzola

Till 4 portioner, 30 minuter

Grönkål och ädelost är en smått magisk kombination. Det här har blivit min favoritpizza på hemmaplan, kanske kan det bli din också? Jag drar mig inte för att använda färdigköpt pizzakit, men du kan så klart göra din egen pizzadeg och tomatsås.

• cirka 300 g grönkål

• 3 vitlöksklyftor, skivade

• olivolja

• 1/2 citron

• salt

• nymalen svartpeppar

• 1 pizzakit, inklusive tomatsås

• 50 g pancetta, strimlad, alt. bacon

• 150 g gorgonzola

• chiliflakes

• ev. torkad oregano

Lossa bladen från grönkålen, skölj dem väl och skär bort den grova mittnerven. Blanchera bladen i kokande lättsaltat vatten i 2 minuter. Låt rinna av, pressa ur all vätska och strimla ganska grovt. Fräs sedan grönkålen med vitlök i olivolja i 2 minuter. Pressa över citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

Rulla eller kavla ut pizzadegen på en bakplåtsklädd eller smord och mjölad plåt. Bred på den tillhörande tomatsåsen. Fördela grönkålen ovanpå. Strö till sist över pancetta, gorgonzola och lite chiliflakes. Om du vill kan du även smula över lite torkad oregano.

Grädda i 250 grader i 10–15 minuter eller tills ytan fått fin färg och botten känns ordentligt genomgräddad. Klipp eller skär i ”tårtbitar” och servera.

Läcker och mättande brunch- eller lunchrätt bestående av grönkål, stekt potatis, chorizo och ägg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Grönkålspotatis med chorizo och ägg

Till 2 portioner, 20 minuter

Suverän brunch- eller lunchrätt som både mättar och värmer. Dessutom är det ett perfekt sätt att ta vara på julens rester. Fyll på med vadhelst du råkar ha till hands.

• cirka 150 g grönkål, gärna så kallad babygrönkål

• olivolja

• 1 chorizo, gärna stark

• 1 gul lök, finskuren

• 4-5 kokta potatisar, tärnade

• 1 tsk rökt paprikapulver

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 2 ägg

• srirachasås

Ansa grönkålen, skär bort den grova mittnerven och dela bladen i mindre bitar om det behövs. Tärna chorizon ganska fint.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs korv och lök på medelvärme tills löken mjuknat och chorizon fått lite färg.

Höj värmen, häll i grönkålen och låt den mjukna någon minut. Tillsätt sedan potatis, rökt paprikapulver, salt och peppar. Stek i 5 minuter eller tills potatisen är genomvarm, fått lite yta och kålen mjuknat. Skrapa botten av pannan då och då så att du får med alla goda smaker.

Stek under tiden äggen i olja i en annan panna tills de blir frasiga i kanterna och vitan stelnat. Salta och peppra.

Placera försiktigt äggen ovanpå grönkålspotatisen, ringla över srirachasås och servera genast.

Grönkålschips är väldigt lätt att göra själv, du behöver inte köpa dem i butik. Bild: Janerik Henriksson/TT

Grönkålchips med ­sesam och chili

Till 1 sats, 30 minuter

Frasiga chips som är både nyttiga, smakar kalas och är busenkla att göra själv. De här kan du äta med gott samvete, plus att det är ett prima sätt att ta vara på överbliven grönkål.

• 1 stånd grönkål

• 1 msk olivolja

• flingsalt

• 1 msk sesamfrön

• 1 nypa chiliflakes (kan uteslutas)

Dela bladen i mindre bitar och skär bort de tjocka mittnerverna. Blanda grönkålsblad och olivolja i en bunke.

Fördela bladen på bakplåtspappersklädd plåt och strö över lite flingsalt, sesamfrön och chiliflakes (hoppa över om du inte vill ha dem starka). Kör in i ugnen på 150 grader (gärna varmluft) tills de börjar skifta i färg, i cirka 10-15 minuter. Passa gärna för det kan gå ganska fort mot slutet och chipsen blir inte goda om de blir brända.

Ta ut och låt torka på plåten. Servera som chips.

Att dricka till

Leffe Blonde (1659), 19,90 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Drink’in The Snow (1967), 21,90 kronor.