Gott omdöme underlättar

ANNONS
|

Behöver en landshövding gott omdöme för att bli utnämnd till sitt ämbete eller räcker det med att partikamraterna vill bli av med henne?

Frågan är föranledd av det umgänge landshövding Britt Bohlin i Jämtland valt att frottera sig i. Trots sin position som statens främste företrädare i länet har hon visat sig vara medlem av en Facebookgrupp med namnet ”Kan jag finna 100 000 människor som vill bli av med Maud Olofsson?” och en annan med mål att Sverige ska byta regering.

Nu är Britt Bohlin socialdemokraternas nyligen avgångna gruppledare i riksdagen och Maud Olofsson som bekant partiledare i centerpartiet. Att Bohlin som gammal socialdemokrat har synpunkter på en politisk motståndare och på en moderatledd regering är en sak.

ANNONS

Men Maud Olofsson är inte blott partiledare utan också vice statsminister och näringsminister i Sveriges regering och Britt Bohlin är inte längre gruppledare för socialdemokraterna utan en av regeringen utsedd landshövding.

Att hon i den rollen valt att hänga sig kvar i nätverk vars syfte är att ”bli av med” vice statsministern och med regeringen tyder på att något klickat riktigt rejält i omdömet.

Inte blev det bättre av Bohlins ursäkt till TT i går om att ”det är jättesvårt att gå ur”, något som visade sig vara ganska enkelt när medietrycket och kritiken blev för hård.

En landshövding är statens förlängda arm i län och regioner och en nyckelperson i kontakterna mellan näringsliv, kommuner och regering. En viktig person således som förväntas vara partipolitiskt neutral och bemöda sig om goda kontakter på alla nivåer i samhället för sitt läns bästa och utveckling.

Vem som blir landshövding bestäms av regeringen och är inget jobb man söker. De som utses är inte sällan erfarna politiker som antingen bestämt sig för att lämna sina partipositioner eller som råkat ut för att deras parti ansett det dags för veteranen i fråga att göra något annat och underhand gett det utnämningsansvariga statsrådet i regeringen tips om saken.

ANNONS

Ibland blir det riktigt bra, så som det mestadels har varit och är i Halland.

Ibland har länen skäl att sucka. Just nu är det jämtarnas lott.

ANNONS