Stenkastning och tumult efter urartad demonstration

Efter att polisen upplöst söndagens Black lives matter-demonstration på Heden tågade omkring 2 000 personer genom centrala Göteborg innan tumult, stenkastningar och rusningar utbröt. Nordstan stängdes helt och ett flertal butiker fick sina skyltfönster krossade. De som förmodas ligga bakom oroligheterna är unga män från Göteborgs ytterområden, kända av polisen sedan tidigare. - Vi har gripit ett tiotal misstänkta. Rubriceringarna är i första hand våldsamt upplopp och skadegörelse men även något fall av misshandel, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Vid klockan 13 på söndagen var arrangörer och volontärer på plats på Heden.

Målet var en fredlig och lugn demonstration där demonstranterna också höll avstånd till varandra på grund av den rådande pandemin.

Till en början gick det bra, markeringar i marken och volontärer som hela tiden uppmärksammade deltagarna lyckades hålla människor på avstånd. Men när demonstrationen skulle börja var ljudet så pass dåligt att många tog sig framåt för att kunna höra talarna.

Strax efter klockan 14 fattade polisen beslutet att lösa upp demonstrationen. Christer Fuxborg, polisens presstalesperson sa då till GP att det berodde på att den sociala distanseringen inte kunde upprätthållas, samtidigt som han berömde arrangörerna.

ANNONS

Fick en bra start

– Väldigt bra förberedelser som gjorde att det hela fick en bra start, säger han.

– Det började bra, då var man stolt göteborgare. Nu är jag inte så stolt kan jag säga.

Vissa av demonstranterna lämnade då platsen, men majoriteten dröjde kvar.

– Demonstrationen var jättebra, det var en fredlig demonstration. Det visar att vi inte ville något ont, vi vill bara visa att vi kräver rättvisa, att folk ska behandlas lika, säger Ali Fadurieh som deltog i demonstrationen och berömmer polisen:

– Polisens agerande var väldigt fint. Jag såg de prata med tjejen som stod där uppe och de tackade henne och kramade henne. De tyckte att det hon sa var väldigt bra. Jag tyckte att det är bra gjort för de visar verkligen framfötterna, säger han.

Efter att demonstrationen upplösts började demonstranterna tåga mot Avenyn och vidare mot Haga längs med Allén. Under tågandet genom stan var stämningen i tåget engagerad och god, med undantag för ett par bangers som smällde.

Lamslagen trafik

I samband med demonstrationståget lamslogs både bil- och kollektivtrafiken i centrala stan. Polisen tycktes dock inte göra några särskilda försök att stoppa eller upplösa tåget och demonstranterna kunde fortsätta genom centrala Göteborg via domkyrkan, Brunnsparken och Skånegatan innan man var tillbaka på Heden. Väl där utbröt spontana tal och dans i olika grupperingar. Först därefter urartade situationen.

ANNONS

En del av demonstranterna sökte sig upp mot Götaplatsen där vissa av dem senare kastade föremål mot polisen. Därefter gick tåget ner för Avenyn. Vid det laget följdes det av polisbussar och ett tiotal poliser gick också mitt bland demonstranterna i tåget.

– På en given signal, uppe på Götaplatsen, bestämde sig ett femtiotal kriminella individer att ställa till oordning och oreda. Det var dessa personer som därefter gäckade oss i flera timmar genom grova skadegörelser och våld mot polis. Sedan fick vi ett problem med att det var väldigt mycket folk som dröjde sig kvar kring de individer, säger kommenderingschefen Teodor Smedius till GP under söndagskvällen.

Enligt honom var den stora gruppen demonstranter skötsamma, istället var det alltså ett mindre antal personer som stod för tumultet.

Från förorten

– Jag har pratat med kollegor som med säkerhet kunnat identifiera flera killar som normalt sett vållar problem för oss i vissa förorter. Däremot har vi inga indikationer alls på att någon politiskt förankrad grupp skulle vara inblandad, bara för att vara här och förstöra, sa Christer Fuxborg.

Kommenderingschefen Teodor Smedius analys av de skyldiga:

– Det här är kriminella personer som, alldeles oavsett vad vi gör, bestämt sig för att ge sig på polisen. Flera utav dem är kända av oss sedan tidigare.

ANNONS

Vid Bältespännarparken blev stämningen hotfull på nytt. Ett 20-tal personer samlades tätt runt ett par poliser. Några av demonstranterna drog upp blommor från planteringarna i parken och kastade ut över poliserna och resten av demonstranterna.

Hett vid parken

Ett hundratal demonstranter höll sig kvar i området kring Bältesspännarparken där polisen ganska snart började göra skarpa försök till att upplösa folksamlingen. Det följdes av slag och sparkar mot polisbussarna och olika rusningar när polisen försökte mota undan demonstranterna.

Utanför Stora teatern syntes poliser i kravallutrusning och demonstranterna fortsatte skandera "Black lives matter", "Inga rasister på våra gator" och liknande. Även här smällde bangers, vissa av dem mitt inne i folkmassorna. Vid det här laget hade ett flertal personer gripits av polis.

Demonstranterna rörde sig sedan ner mot Brunnsparken och ett par skyltfönster längs med vägen krossades. Väl i Brunnsparken och på Gustaf Adolfs torg stannade demonstranterna en längre tid.

Polisen gjorde olika försök att skingra folksamlingen genom att närma sig både till fots och med bussar och personer fortsatte att rikta sparkar och slag mot polisbussarna. I samband med detta stängdes Nordstan och ingångarna till köpcentret låstes. Även vissa butiker i närheten stängde.

Uppblossande

När de flesta trodde att oroligheterna var över, så blossade de upp igen.

ANNONS

Vid 20-tiden på kvällen drog en klunga personer fram genom Västra Nordstan. Fönster krossades utefter Spannmålsgatan och Klädpressaregatan. Även en skåpbil ska ha vandaliserats.

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg berättar att en grupp tjejer som försökte stoppa personer från att bryta upp gatsten vid Gustaf Adolfs torg blivit misshandlade.

– De försökte stoppa dem. När tjejerna ingrep så blev det misshandlade. Det handlar om yngre tjejer med civilkurage, säger han och fortsätter:

– Det ger en bild av verkligheten.

Polisen hade sent på söndagskvällen inte räknat samman hur många personer som gripits och omhändertagits.

– Det handlar om ett flertal. Men det exakta antalet får vi kolla med arresten senare, säger Fuxborg till GP.

ANNONS