Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Gör testunden till mer än bara en kopp

Höstmys är lika med tid för te. Varför inte bjuda hem vännerna på afternoon tea i stället för middag? Umgänge med brittisk finess.

Den här årstiden är så vacker att man nästan dånar. När träden skiftar i lejongult, löven övergår i karmosinrött och djupaste orange och himlen lyser så där obarmhärtigt klarblå – ja, då är det knappt att man vill gå in över huvud taget. Men när man väl gör det känns det som perfekt läge för att lägga in en pinne i brasan och ta sig en kopp te.

Varför inte göra testunden till en grej och gå ”all in”? Afternoon tea är ett begrepp som vi förknippar med blåhåriga brittiska tanter och lyxiga salonger med manglade linnedukar. Men man måste ju inte ha betjänter, våningsfat och en hel herrgård på engelska landsbygden för att kunna bjuda på en testund. Det går precis lika bra i ett medelsvenssonkök med avskavda pinnstolar.

Tanken går snarare ut på att göra det till något extra. Utveckla konceptet ”en kopp te” till en högtidsstund med mycket av allt. Minismörgåsar, scones, småkakor, mjuka kakor – det är bara att bulla upp och låta fantasi och tillgång styra vad som dukas fram. Och helst bör man förstås även lägga ned åtminstone en smula extra energi på att brygga te på kanna enligt konstens alla regler.

Själva ritualen afternoon tea härstammar från år 1840 då hertiginnan Anna av Bedford gjorde sitt småätande mellan målen till något av en högtid. Klassiskt afternoon tea serveras numera ofta på minst lika klassiska hotell och restauranger. Cream tea, även kallat Devon cream tea, kallas det koncept som omfattar te, scones, marmelad och ”clotted cream”, vilket är det koncentrerade fettet i grädden (crème fraiche är det närmaste vi kan komma i svenska butiker, men det går faktiskt att göra själv). Ytterligare en variant är high tea, som är en lite matigare testund där även ett lättare kvällsmål ingår.

Oavsett vad man väljer att kalla det för så är en stund med goda vänner, en kanna te och allehanda godsaker en bra stund. Vad man än må tycka om brexit.

Scones hör testunden till, de här har fått extra mycket smak med hjälp av cheddar, bacon och kryddor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Scones med bacon och cheddar

Till cirka 12–15 stycken, 40 minuter

Allt blir ju som bekant godare med bacon. Och få saker känns väl mer passande till afternoon tea än just scones.

• 140 g bacon

• 5 dl vetemjöl

• 2 tsk bakpulver

• 1 tsk senapspulver

• 1 tsk malen spiskummin

• 1/4 tsk salt

• nymalen svartpeppar

• 50 g kylskåpskallt smör

• 2 1/2 dl riven cheddar (eller annan ost med smak)

• 3 dl vispgrädde

Äta till:

• smör

• ost

• sylt

• marmelad

• hemgjord citruscurd

Sätt ugnen på 200 grader.

Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar. Spara stekfettet.

Blanda mjöl, bakpulver, senapspulver, spiskummin, salt och peppar i en bunke. Skär smöret i kuber och fördela med fingertopparna i mjölblandningen tills du får en grynig massa. Rör ned ost och baconbitar, se till att allt täcks helt av mjölblandningen. Blanda hastigt i grädden utan att arbeta för länge.

Lägg upp degen på en mjölig yta. Arbeta snabbt ihop och platta ut till en cirka 2–3 centimeter tjock platta. Placera på bakplåtspappersklädd plåt och ta ut cirklar med utsticksmått, upprepa tills degen tar slut. Pensla med det sparade baconfettet (värm om det behövs).

Grädda i cirka 15–20 min eller tills ytan får fin färg.

Servera med smör, ost, sylt, marmelad eller hemgjord citruscurd.

Citruscurd med ingefära passar ypperligt när det serveras afternoon tea. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Citruscurd med ingefära

Till 1–2 burkar, 40 minuter

Jag tycker att köpt lemoncurd är alldeles för söt, så jag gör hellre egen där man kan reglera sötman själv. Det här är en favorit. Servera till scones eller på rostat bröd.

• 2–3 ekologiska citroner

• 2–3 ekologiska limefrukter

• 2–3 msk riven färsk ingefära

• cirka 2 1/2 dl socker

• 125 g smör, skuret i kuber

• 4 stora ägg

Riv skalet från citronerna och limefrukterna. Pressa saften, du behöver sammanlagt 1 1/2 deciliter. Blanda skal och saft med ingefära, socker (reglera mängden efter smak) och smör i en värmetålig skål. Placera skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör då och då med en träslev tills sockret har löst upp sig och smöret har smält.

Tillsätt lätt uppvispade ägg och fortsätt röra tills det tjocknat och röran täcker slevens baksida. Det tar cirka 20–25 min, rör ofta för att få en slät curd.

Häll upp i väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna innan de ställs in i kylen. Curden tjocknar ordentligt först när den stått i kylen i ett par timmar.

Tips! Kan även göras i mikrovågsugn på högsta effekt i 5–7 min, pausa ofta för att röra.

Gurksandwich är något av ett måste på afternoon tea. De här har en mild fyllning med smak av krabba. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gurksandwich med ärtig krabbröra

Till 10 stycken, 15 minuter

Inget afternoon tea utan små smörgåsar i brittisk stil. Det här är min egen variant.

• 1 burk krabba, à cirka 170 g

• 100 g Philadelphiaost

• 100 g gröna ärtor

• 1 lime, skal och ev. lite saft

• 1 tsk rosépeppar + lite extra

• 1 tsk senapspulver

• salt

• 10 skivor dagsfärskt rostbröd

• smör

• 1/2 gurka, tunt skivad

Låt krabban rinna av i en sil och pressa ur vätskan med baksidan av en sked.

Blanda Philadelphiaost med ärtor, rivet limeskal (spara lite), 1 tesked rosépeppar och senapspulver. Vänd ned krabbköttet och smaka av med lite salt och eventuellt pressad lime.

Kantskär brödet och bred på smör. Täck hälften av skivorna med gurkskivor och fördela röran på andra hälften. Strö över extra rosépeppar och limeskal. Täck med de gurkklädda brödskivorna, tryck ihop och dela på mitten.

Servera till te.

Att dricka till

Te från kanna, förslagsvis Darjeeling.