Full snurr på Harplinge väderkvarn

Visste ni att det finns en väderkvarn i landet som faktiskt maler mjöl med hjälp av gammal beprövad teknik? Det vill säga att vindkraften driver runt de gamla kvarnstenarna som maler säden.

ANNONS
|

Får vi presentera Harplinge väderkvarn. Nyrustad och fin med hjälp av "Hallandsmodellen" och med färskt EU-bidrag till verksamheten.

För kvarnen betyder också musik och kultur förutom mjöl.

Kvarnen, som ligger mitt i byn, syns vida omkring. Den är av typen "Holländare" och byggdes i slutet av 1900-talet. På 60-talet slutade malningen i kvarnen och sedan förde den en alltmer tynande tillvaro. På slutet vingklippt och sakta förfallande. Tills den hamnade mitt i "Hallandsmodellen", det ambitiösa programmet som innebar att mängder av gamla byggnader rustades upp av arbetslösa byggjobbare som lärde sig gammal byggteknik på kuppen.

Efter fem års arbete och åtskilliga miljoner fullbordades arbetet med Harplinge kvarn förra året då den fick sina vingar åter:

ANNONS

- I höst kunde vi för första gången på 70 år åter göra mjöl på det gamla sättet med hjälp av vindens kraft i vingarna, säger Bengt Johnsson.

Han är en av det dryga dussinet eldsjälar som bildat den ideella föreningen Harplinge Väderkvarn för att bokstavligt talat få snurr inte bara på vingarna utan allt annat kvarnaktigt.

Eftersom varken föreningen eller människan lever på bröd allena ska kvarnen användas till mycket annat. Visningar, konstutställningar, en schackturnering och sist men inte minst musik:

- Vi avslutar fyra musikkvällar, då vi haft i stort sett fullsatt, med Alf Hambe på fredag (läs ikväll), säger Bengt Johnsson.

Kvarnen omfattar riktigt hyggliga samlingslokaliteter på bottenplanet. I de angränsande lokalerna, som förut bland annat inrymde en färgaffär, finns också en pizzeria som samarbetar med kvarnföreningen.

- Vi har fått 100 000 kronor i EU-bidrag som vi ska använda till att bygga upp en verksamhet som är positiv inte bara för kvarnen utan för hela bygden.

Framtidsplanerna omfattar också en turistsatsning nästa år. Gärna tillsammans med andra, som återuppståndna grannen Harplinge värdshus, Plönninge- och Sturegymnasierna samt också nejdens andra kvarn - Särdal som har konst som specialitet.

Den ideella föreningen som bildades så sent som i september i år har redan fått närmare 200 medlemmar och växer stadigt.

ANNONS

Ja, och så var det det här med mjölet. Vi kan berätta att Sveriges enda medelst vindkraft stenmalda mjöl finns att köpa i kvarnen också.

STAFFAN SJÖBERG

035-21 88 65 staffan.sjoberg@hn.se
ANNONS