Frihdfullt hos exgalleristen

I dag hälsar vi på hemma hos Bengt Frihd och Ingrid Alm på Hästhagaberget i Varberg. Med utsikt över havet och Varbergs fästning bor Bengt Frihd och Ingrid Alm fint på Granitvägen 10 på Hästhagaberget.

ANNONS
|

VARBERG. Huset, som är byggt på 60-talet, är 145 kvadratmeter och har en annorlunda arkitektur jämfört med hus som byggs i dag.

- Jag tycker att de hade ett bättre sinne för proportioner förr. Visserligen måste de tänka på energiåtgång och sådant i dag, säger Bengt medan han sveper med blicken över rummet.

På väggarna hänger konst av mer och mindre kända konstnärer i olika stilar. I 27 år hade Bengt Bildgalleriet i Varberg.

- Jag ställde inte ut det mest populära utan det jag tyckte var bra. Jag brukade säga att de som köpte konst av mig inte behövde ha någon försäkring för ingen tjuv vill ha skiten.

ANNONS

Bengt har ett stort konstintresse och har läst konstvetenskap. I dag är han också mentor till en ung konstnär som också läser konstvetenskap.

Något det finns gott om i hemmet förutom konst är böcker. Bengt läser mycket och har även haft ett eget bokförlag där han givit ut sex böcker.

Ingrid var inte hemma när HN kom på besök. Hon jobbar som sjukgymnast i Falkenberg, men har sålt sitt företag och planerar att jobba i Varberg framöver för att slippa pendla.

Den vackra trädgården har hon lagt många timmar i.

I åtta år har paret bott i huset. Området har varit omskrivet i HN den senaste tiden med anledning av Jönssons planerade bygge.

- Ett riktigt Ankeborg på 700 kvadratmeter som verkligen blir malplacerat här.

- Något oroad frågar man sig vad byggnadsnämnden gör - eller inte gör.

Men Bengts och Ingrids utsikt kommer inte att försämras nämnvärt.

De har första parkett på nyårsafton när det är dags för fyrverkerierna vid Fästningen.

Hur länge de kommer att bo kvar i huset vet de inte men på senare tid har Bengt börjat längta ut på landet. Vilhelm Moberg är hans favoritförfattare och har gett upphov till idéerna om ett lantligt boende. Drömmen skulle vara att ha egna kor att mjölka.
ANNONS