Från insatser i världen till lugnet hemma i Källsjö

Elisabet Johansson kombinerar engagemang i världen med lugnet hemma i Källsjö. Hennes nästa projekt är en tremånadersresa till Israel och Västbanken för att främja fred i området.

ANNONS
|

Islutet av augusti åker Elisabet Johansson från Källsjötill Israel och Västbanken för att arbeta med fredsfrämjande projekt och mänskliga rättigheter för det så kallade ekumeniska följeslagarprogrammet.Projektet initierades 2002 då kyrkoledare i Jerusalem vädjade om internationell närvaro i det konfliktdrabbade området. SIDA har skänkt bistånd till Sveriges Kristna Råd, som arrangerar programmet i Sverige.

Elisabet kommer att arbeta ideellt, men får ett arvode som täcker flygbiljett och andra kostnader. Det handlar i stort om att medvetandegöra och ha en preventiv närvaro, som det heter. Elisabet understryker att de inte kommer att bedriva någon form av politisk aktivism.

– Det går ut på att vara ett stöd för att främja fred i området. Vi har ingen egen agenda utan följer FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter. Det som lockade mig med projektet var att det inte väljer sida i konflikten, utan samarbetar med både palestinska och israeliska fredsorganisationer, säger Elisabet.

ANNONS

Hon har alltid haft ett internationellt intresse, och säger sig ha fåttmed sig solidariteten med världens utsatta hemifrån under uppväxten i Sällstorp. Det blev senare studier i mänskliga rättigheter på högskola i Malmö och även i Dar-Es-Salaam, där hon gjorde fältstudier på ett flyktingläger. 2009 började hon arbeta inom 4H-rörelsenoch är nu verksamhetsledare där, och trivs speciellt med den nära kontakten med barn och ungdomar.

– 4H-rörelsens motto är att lära genom att göra. Det handlar om att få barn och unga att växa. Sett till antalet medlemmar är 4H Halland det tredje största länet i Sverige. Det finns en stark tradition av 4H i Varberg, säger Elisabet.

Engagemanget finns även på fritiden. Hon har varit aktiv i bland annat Amnesty, och senare idag ska hon träffa några ugandiska vänner som hon kom i kontakt med då hon engagerade sig i projektet Mbiri Mbiri - som på swahili betyder"vi är tillsammans". Det går ut på att föra samman ungdomar i Sverige och Uganda.

– Trots att det kan tyckas finnas mycket skillnader mellan folk så tycker jag att det mest är likheter. Det ideella engagemanget ser likadant ut världen över, säger Elisabet.

Hur får du energi till ditt engagemang?

– Jag får mycket energi och värmeav att vara med andra, speciellt från barn och ungdomar. I mitt hus i Källsjö får jag tystnaden och lugnet. Det är en rätt bra balans som jag har, mellan nya intryck ute i världen och lugnet hemma på den halländska landsbygden, säger Elisabet Johansson.

ANNONS

ANNONS