Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Favoriten hembakat bröd en god start på det nya året

Hoppas 2022 har börjat bra och att ni har fortsatt att baka och vågat prova nya saker. Nytt år, nya möjligheter och nya recept! Det kommer bjudas på mycket gott under våren. Vi börjar med en favorit i form av hembakat bröd. Här får ni ta del av vackra sirapssnurror på rågsikt, barnens bästa bröd samt nattjästa grahamsbullar.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Sirapssnurror på rågsikt. Bild: Marie Lind
Sirapssnurror på rågsikt. Bild: Marie Lind

Sirapssnurror på rågsikt (12 st)

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl kallt vatten

0,5 dl mörk sirap

1,5 tsk salt

70 g (2 dl) havregryn

770 g (14 dl) rågsikt

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, sist rågsikt och knåda tills degen går ihop och känns smidig. Den ska vara klibbig, men inte kladdig.

2. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och låt vila under en kökshandduk i 10 minuter.

3. Platta ut degen försiktigt med handlovarna till en rektangel. Skär rektangeln i 12 stycken remsor. Tvinna och snurra remsorna (likt när du snurrar kanelbullar). Lägg dem nästan intill varandra i en stor pajform. Låt jäsa under handduk till dubbel storlek, cirka 1,5 timme.

4. Sätt ugnen på 230 grader över- och undervärme. Pensla snurrorna med vatten och toppa med havregryn.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna innan du lyfter ut dem från pajformen.

(Pajformen gör att snurrorna håller formen och ger ett fint brytbröd vid servering).

Barnens bästa bröd. Bild: Marie Lind
Barnens bästa bröd. Bild: Marie Lind

Barnens bästa bröd (8 st)

Ingredienser:

25 g jäst

4 dl ljummet vatten

25 g rumstempererat smör

2 msk flytande honung

1,5 tsk salt

630 g (10-11 dl) vetemjöl special

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Värm vattnet till 30 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den löses upp.

3. Blanda ner smör, honung, salt och sist mjölet, lite i taget. Knåda degen tills den går ihop och känns smidig. Den ska vara klibbig, men inte kladdig.

4. Låt degen jäsa i bunken, under en kökshandduk i cirka 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 230 grader över- och undervärme.

6. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 8 stycken lika stora bitar. Knåda inte!!

7. Skvätt lite vatten längst ner i ugnen och grädda i mitten i cirka 15 minuter.

Grahamsbullar (nattjästa). Bild: Marie Lind
Grahamsbullar (nattjästa). Bild: Marie Lind

Grahamsbullar (nattjästa) (20 st)

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kall mjölk

1 msk brödkrydda

2 msk flytande honung

1 tsk salt

300 g (5 dl) grahamsmjöl

600 g (10 dl) vetemjöl

Gör så här:

1. Kväll: Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölet och knåda tills degen går ihop och känns smidig. Den ska vara klibbig, men inte kladdig.

2. Täck bunken med en kökshandduk och låt stå i kylskåp över natten, cirka 10 timmar.

3. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 20 stycken jämnstora bitar och forma lite lätt till runda bullar. Arbeta inte med degen mer än nödvändigt.

4. Snitta ett kryss och pudra lite mjöl över bullarna och grädda dem mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

LÄS MER: Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

LÄS MER: Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka