Äntligen händer något med hamnplanen

De har väntat länge och med viss oro på en ny detaljplan för hamnområdet. Trots kommunala löften har åren gått och inget hänt. Men nu ser glommenborna en ljusning vid horisonten.

ANNONS
|

– Vi har hållit på sedan urminnes tider med att försöka få till en detaljplan för att kunna använda Glommens hamn till den fina platsen det är. Nu står väldigt mycket attraktiv mark oanvänd, konstaterar samhällsföreningens ordförande Nicklas Lilja.

Den gällande planen för det aktuella området är från 1961 och enligt den är endast hamnverksamhet tillåten. För tio år sedan tog kommunen i alla fall tag i att få fram en ny detaljplan.

– Arkitekter var här och tittade. Vi i föreningen lade ner mycket arbete på att arbeta fram förslag med olika arbetsgrupper. Det gjordes projekt i skolan och vi hade möten med fiskare och övriga boende.

ANNONS

Lämnade förslag

Förslag med lite olika scenarier på hur området kunde utvecklas lämnades in till kommunen. Men sedan har ingenting hänt.

– Vi har tjatat ett par gånger om året och ibland har de sagt att nu är det på gång. Men sedan fått till svar att det inte är prioriterat. Jag tycker det är för jäkligt att det ska ta så här lång tid, säger Nicklas Lilja som själv flyttade till Glommen 1992.

Han har varit engagerad i föreningen ganska länge. Där finns en oro för att det ska byggas bostäder i hamnområdet.

– Priset på de havsnära tomter som sålts på senare tid har rusat i höjden. Det är främst sommargäster som köper och de är inte här så många veckor om året, menar Nicklas.

– Vi glommabor vill att det ska vara en levande hamn, säger Tina Karlsson som också är engagerad i föreningen.

Fisket en grundpelare

Därför vill man hellre ha restauranger och affärer i hamnområdet. Men framför allt att fiskarna ska få vara kvar.

– Fisket är och har alltid varit en av grundpelarna i Glommen. Det är en dygnet-runt-verksamhet som låter och luktar. Fiskarna är jätteoroliga för att det ska byggas bostäder som hotar detta, säger Nicklas Lilja.

ANNONS

Föreningen tycker också att det är lite märkligt att kommunen inte tillåter några avsteg från den nuvarande detaljplanen. Förutom i en fastighet som kommunen själv äger och hyr ut till Glommens pizzeria (kommunen äger två attraktiva tomter i hamnområdet).

– Vi är jätteglada att det finns en pizzeria där. Men jag tycker det är väldigt anmärkningsvärt att man tillåter vissa saker i sina egna lokaler. När ingen annan får göra något som strider mot detaljplanen. Senast inför förra valet var politikerna här och lovade dyrt och heligt att inga avsteg skulle göras med bodarna i hamnen, hävdar Nicklas.

Positivt besked

Tidigt i höstas kontaktade han kommunrådet Per Svensson (S) och fick ett positivt besked strax före jul. Att man ändrat prioriteringslistan och att ett utkast till detaljplan ska vara klart till 31 mars.

– Ingenting är färdigt och jag håller med om att det tagit alldeles för lång tid. Men ett förslag ska komma fram i år där vi försöker ta in både bostäder och besöksnäring i området, kommenterar Per Svensson.

Enligt samhällsföreningen är det hot mot fisket med nya bostäder för nära hamnen, hur ser du på det?

– Vi vill att fisket ska vara kvar. Det är liksom Glommens själ och det ska vara den atmosfären likt fiskelägena i Bohuslän. Men att få in lite bostäder är ett sätt att finansiera och det behöver finnas lägenheter för de äldre, säger Per Svensson.

ANNONS

Samhällsföreningen är i alla fall försiktigt optimistiska nu.

– Nu har vi blivit lovade att ett förslag ska vara klart till sista mars. Nånting annat är en katastrof. Då ger jag upp. Det är för jäkligt att det ska ta så här lång tid! menar Nicklas Lilja.

LÄS MER: "Det aktiva fisket måste leva"

LÄS MER: De köper Falkenberg Seafoods fastighet

LÄS MER: Dubbla budskap i Glommen

LÄS MER: Fiske + turism = sant

ANNONS