Yxa användes vid guldkuppen

Polisen har ett huvudspår i utredningen kring guldkuppen mot Forsells Guld. Men utredarna vill ha in fler tips och uppgifter. Nu släpps övervakningsfilmen i sin helhet.

ANNONS
|

Redan förra veckan försökte polis i en samlad aktion hämta in ett antal personer till förhör. Personerna var då skäligen misstänkta. Insatsen misslyckades dock och ärendet lämnades i samma veva över till åklagare. Enligt polisens utredare rör det sig om flera personer på flera olika orter.

– Personerna är fortsatt intressanta i vår utredning men vi vill ha in fler uppgifter för att antingen kunna förstärka misstankarna eller avskriva de här personerna, säger kammaråklagare Henrik Kindlund som menar att misstankarna i dagsläget inte räcker för att anhålla personerna.

Polisen väljer nu också att berättaatt gärningsmannen var utrustad med en yxa vid den grova stölden. Det är en uppgift som utredarna hittills har hållit internt.Yxan användes för att krossa en monter inne i butiken.

ANNONS
Det var strax innan klockan 13 på tisdagen den 13 september som en maskerad man tog sig in i butiken på Storgatan. Kort därefter lämnade han butiken och flydde på cykel. Med sig hade han smycken till ett uppskattat värde av en kvarts miljon kronor.

Se filmen från guldkuppen

Utredarna känner sig även säkra på att flykten från butiken skedde västerut, genom Badhusparken. Vart gärningsmannen därefter tog vägen är dock oklart.

– Det är extra intressant med iakttagelser därifrån, säger Henrik Kindlund.

Kort efter kuppen släppte polisen en sekvensfrån butikens övervakningskamera. Under dagen offentliggör polisen nu filmen i sin helhet i förhoppningen att det ska leda till fler tips. På filmen syns tydligt hur mannen hackar sönder en glasruta och därefter börjar packa sin blåa väska med smycken. Innan han försvinner ut ur butiken packar han även ner yxan.

Har gärningsmannen fastnat på fler kameror längs flyktvägen?

– Det vill jag inte gå in på, säger åklagaren.

Tidigt i utredningen bedömdes gärningen som rån men misstankarna ändrades senare till grov stöld. Den rubriceringen står åklagareHenrik Kindlund fast vid i dagsläget.

– Det sker ingen konfrontation. För rån gäller våld eller hot om våld, säger han.

ANNONS