Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Mina bilder har beskrivits som drömska bilder av verkligheten”, säger Ylva Oknelid. Flera av Ylvas serier utspelar sig i hemstaden. Till exempel vid skejtbanan bakom Tullbroskolan.

Ylva vill jobba med pennan

– Med mjukt magiska bilder tar jag mig an det svåra och det lätta i livet. Ylva Oknelid, ung serietecknare och illustratör, ställer ut i Stadshuskuben.

Hon har alltid hållit på att teckna. Ylva Oknelid gick barnakademien och gymnasiets estetiska bildprogram i Falkenberg. Har sedan fortsatt på folkhögskolor med grafisk design i Tidaholm och kreativt fokus på Löftadalen.

Nu har 22-åriga Ylva gått ett år på Kvarnby folkhögskola (Serieskolan i Malmö). Där ska hon fortsätta i höst.

– Det finns bara tio platser andra året och vi var fyrtiofem sökande. Så jag blev jätteglad över att komma in, säger Ylva som fått sommarjobb på Fabo.

Tidigare har hon mest arbetat inom äldrevården. Men drömmen är att kunna försörja sig som serietecknare och illustratör.

– Jag vill jobba med pennan. Berätta berättelser och rita bilder. Gärna utomlands. Det passar mig väldigt bra att kombinera text och bild.

I utställningen ”Brevet hem” samlas hennes bästa serier från året som gått. Allt från snabba dagboksserier till längre grafiska noveller. Flera av serierna utspelar sig i Falkenberg.

Har du några favoritserietecknare?

– Nej, det vet jag inte. Men jag inspireras mycket av Loka Kanarp och Ellen Ekman.

I morgon är det vernissage och utställningen pågår till och med den 2 juli.

Bild: Ola Folkesson

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här