Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartisten Markus Jöngren är nöjd med att mätningar av buller och avgaser ska göras i samband med Wheels and Wings. I våras lämnade han in en motion för att få stopp på cruisingen.  Bild: Dick Gillberg
Miljöpartisten Markus Jöngren är nöjd med att mätningar av buller och avgaser ska göras i samband med Wheels and Wings. I våras lämnade han in en motion för att få stopp på cruisingen. Bild: Dick Gillberg

Wheels and Wings rullar vidare genom Falkenberg

Stoppa Wheels and Wings cruising. Det kravet ställde Markus Jöngren i en motion i våras. Nu kommer svaret. Cruisingen fortsätter rulla, men bullret ska minska och mätningar av avgaserna ska göras.

– Vi visste från början att vi miljöpartister var ensamma i vår ståndpunkt. Jag har själv varit med om att förhandla fram svaret och jag är väldigt nöjd med att avgaserna ska minska, säger Markus Jöngren.

Den motion som han och partikamraten Susanne Råbius lämnade in i mars i år ska snart antas av kommunfullmäktige. Vägen dit har gått genom olika instanser, bland andra miljö- och hälsoskyddsnämnden och Destination Falkenberg. Motionens syfte var att sätta stopp för cruisingen som genomförs varje sommar i Falkenberg sedan 2013 när det är dags för Wheels and Wings.

Cruisingen ska utvecklas

Politikerna i kommunstyrelsen säger att Destination Falkenberg tillsammans med arrangören för Wheels and Wings och anda inblandade ska utveckla cruisingen så att utsläpp och buller minskar.

– Min högst personliga åsikt är att det kan göras genom att sträckningen blir kortare och att man ser över hur många timmar som cruisingen ska pågå. Som det varit hittills har den pågått i två dagar. Vid tillställningar på andra platser pågår cruisingen under två timmar. Var vi landar återstår att se, säger Markus Jöngren.

Miljöpartisternas motion fick gehör hos politikerna när det gäller avgasmätningar.

– Det är vi väldigt nöjda med. När man gör mätningar under normala förhållanden och jämför dem med resultaten av mätningar under cruisingen har man något att jobba i från.

Vad ska mätningarna användas till?

Miljö- och hälsoskyddsnämnden påpekar att det är viktigt att ta ställning till vad resultatet av buller- och avgasmätningar ska användas till.

Destination Falkenberg säger i sitt yttrande att ett beslut att förbjuda Wheels and Wings cruising förmodligen inte skulle stoppa spontan cruising som leder till större samhällsstörning, miljöpåverkan och nedskräpning. Destination Falkenberg förklarar att Wheels and Wings är det största årligen återkommande evenemang i Falkenberg och det har stor betydelse för närings- och föreningslivet. Ett förbud skulle få stora konsekvenser.

De vill stoppa motionen

När motionen nådde kommunstyrelsen på tisdagen ville centerpartisterna Per Johansson och Anneli Andelén , moderaterna Ninni Gustavsson, Rie Boulund och Göran Janko samt Sverigedemokraten Sara-Lena Bjälkö avslå motionen.

– Wheels and Wings är otroligt viktigt för Falkenberg. Vi är väl medvetna om att det innebär buller och avgaser, men det rör sig om en kort tid, säger Anneli Andelén (C).

LÄS MER: Miljöpartiet vill stoppa cruising under Wheels and wings

LÄS MER: ”Det är lättare att hata på nätet än att visa stöd”

LÄS MER: Stor publik och många bilar trots inställt Wheels & Wings

LÄS MER: Polisen riktar stark kritik mot helgens folkfest

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här