Wernersson kliver av vid nästa val

Tolv år i den lokalpolitiska toppen får räcka. Nu satsar Mari-Louise Wernersson på en riksdagspost.

ANNONS
|

– Jag vill gärna fortsätta med politik och söker ett nytt perspektiv och ställer upp i nomineringen till riksdagsvalet 2018, förklarar Wernersson på en presskonferens.

Kommunrådet Mari-Louise Wernersson fick hastigt kliva in i rollen som kommunstyrelsens ordförande i januari 2006 när hennes partikollega och vän Ingemar Johansson drabbades av en stroke. Sedan dess har hon varit med om att vinna tre kommunval.

– Jag älskar Falkenberg och jag är väldigt stolt. Det har varit en ynnest, säger Mari-Louise Wernersson.

Hon har hållit beslutet hemligt för alla utom den närmaste familjen. Partivännerna i kommunfullmäktigeinformerades efter mötet i tisdags.

LÄS OCKSÅ: Ingemar Johansson (C) om Wernerssons besked

ANNONS

När mandatperioden är till ända kommer hon ha innehaft ordförandeskapet ikommunstyrelsen i 13år i följd. Det har inte överträffats av någon i Falkenbergs historia. Nu vill hon ge andrachansen att leda partiet och –kanske efter nästa val – även kommunen.

– Jag tycker att man är skyldig både sig själv och andra att meddela detta i tid, säger Mari-Louise Wernersson som berättar att tankarna på denhär dagen uppstod redan under förra valrörelsen.

LÄS OCKSÅ: Boris Lennerhov överraskad av beskedet

Sedan flera år tillbaka sitter Mari-Louise Wernersson i Centerpartiets allra innersta krets som medlem i Centerpartiets partistyrelse och i dess verkställande utskott. Nu satsar hon alltså på att bli riksdagsman för Halland. Inför dagens presskonferens fick hon ett "lycka till"-sms av partiledarenAnnie Lööf. De båda lärde känna varandra under valutvärderingen efter valet 2010. Sedan dess har de haft tät kontakt.

Vad har Annie Lööf haft för betydelse för ditt beslut?

– Det är inte helt utan betydelse. Det är klart att jag ser fram emot att få jobba nära henne, säger Mari-Louise Wernersson.

LÄS OCKSÅ: "Hon har ett stort förtroende i väldigt breda lager"

I nuläget har Centerpartiet en halländsk riksdagskandidat, Ola Johansson.

Känner du dig säker på att få en riksdagsplats?

ANNONS

– Nej det gör jag absolut inte. Men jag är helt säker på att jag inte kommer att kandidera till kommunen. Jag vill att de nya som tar över ska känna att 'nu är det vi', och inte ha mig som någon skugga, säger Mari-Louise Wernersson som dock hoppas på fler C-platser i riksdagen efter det kommande valet.

Alliansen på riksplanet är möjligen inte det solida block som väljare lärt känna de senaste åren. Kanske främst Liberalernas agerande och uttalanden gör framtiden oviss för det borgerliga samarbetet. Även om Wernersson inte själv vill gå in på hur det kommande kampanjarbetet kan se ut så verkar retoriken redan anpassad för valkampanj på riksnivå.

– Vi ger inte upp något val, som Liberalerna har gjort, utan vi ser fram emot en valframgång och har bra med ledamöter som är beredda att ta ett fortsatt stort ansvar. Målet är att vi ska ha en fortsatt stark allians.

Beslutet innebär samtidigt att Centerpartiet i Falkenberg står inför en spännande process att utse en ny ledare. Två namn som redan nämns i samtal med lokala centerpartister är exempelvis den nuvarnande gruppledaren Tore Holmefalk och Per Johansson, som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

ANNONS