Vuxenskolan firar 100 års jubileum i Slöinge

En 100 år gammal studiecirkel från Slöinge firas i hela Sverige. Studieförbundet Vuxenskolans medarbetare vallfärdar till området där allt började.

ANNONS
|

För exakt 100 år sedan samlade bröderna Carlsson från Slöinge sina kompisar från Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund på hemgården Gråsabol. Ungdomarna ville skapa ett forum för debatt och kunskapsutbyte, öppet för alla och fritt från kyrkans inflytande. Ur detta föddes studiecirkeln Fria tankars hem.

Idag beskrivs studiecirkeln Slöinge som det som lade grunden för rörelsen som senare blev Studieförbundet Vuxenskolan.

– Detta firas i hela Sverige men det är bara vi i Halland som kan komma hit till vaggan i Slöinge, säger Joachim Lindqvist chef Studieförbundet Vuxenskolan i Halland.

Det som började runt ett bord på Gråsabol i Slöinge är idag en organisation med över 200 000 medlemmar. Vid ett bord på Solhaga stenugnsbageri sitter Rune Carlsson, 87 år, tillsammans med vännerna Inger Sjunnesson Davidsson och Ann-Britt Bengtsson. Han bor idag på Gråsabol och är son till Rudolf Carlsson, en av bröderna som startade studiecirkeln för 100 år sedan.

ANNONS

– Jag har varit med sedan jag var 15 år. Men nu är jag inte ung längre och bidrar inte lika mycket, säger Rune och Inger fyller i:

– Du bidrar visst med dina erfarenheter!

Berättelserna från 1920-talet återfinns i böcker och bevarade handlingar. Rudolf Carlsson skrev år 1971 boken ”Folklig kamp, tro och bildning i Halland” där han berättade om konflikter med prästen i bygden.

Bland annat ska cirkeln en gång hållit föreläsning om Darwins teorier om evolution, vilket ska ha gjort prästen så rasande att han slog sönder ett bänklock i skolan dagen därpå.

– Detta var människor som ville förändra sin omgivning och lyssnade inte till överheten. De ville själva forma samhället och sina tankar tillsammans, på samma sätt som vi vill idag, säger Joachim Lindqvist.

ANNONS