Vivab förbjuds att använda förorenad brunn i Ullared

Brunnen i Ullared hade förhöjda värden av ett ökänt bekämpningsmedel och spärrades. Vivab vill använda den igen för att säkra vattenförsörjningen när Gekås går för fullt. Men miljö- och hälsa kräver vidare utredning.

ANNONS
|

I mitten av oktober 2019 larmades om förhöjda värden av bekämpningsmedlet Dinoseb i dricksvattnet i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Dinoseb är numera förbjudet och uppmärksammades i samband med BT Kemis miljöskandal i Teckomatorp i Skåne på 1970-talet. Där hade hundratals tunnor med bekämpningsmedlet grävts ned på fabriksområdet och förgiftat vatten i omgivningarna.

Gammal grushåla

Här tror man att en gammal grushåla i Ullared är källan till förgiftningen. En tidigare markägare misstänks ha dumpat tomma och halvtomma dunkar med Dinoseb i området som numera ägs av Falkenbergs kommun.

Den aktuella brunnen i Ullared borrades 2019 och när larmet kom i slutet av samma år låg provresultaten under Livsmedelsverkets gränsvärde för vad som är hälsovådligt. Enligt Vivab kunde vattnet användas till mat och dryck precis som vanligt.

ANNONS

Men man satte ändå ut vattentankar i Ullared, Fagered och Fridhemsberg för folk som inte kände sig bekväma med att använda vattnet.

Reservbrunn

Efter två veckor togs en reservbrunn i bruk sedan man tagit prover som visade att vattenkvalitén var god. Den förorenade brunnen stängdes därmed av tills vidare.

I somras ville Vivab börja använda brunnen igen genom att behandla vattnet med kolfilter. Men då sade miljö- och hälsoskyddsförvaltningen nej och förbjöd den 22 juni Vivab från att använda brunnen för produktion av dricksvatten.

Förvaltningen ville utreda hur spridningen av bekämpningsmedlet sker till den avstängda brunnen och om det finns risk att det sprids även till en närliggande brunn. Samt även undersöka om det finns andra bekämpningsmedel än Dinoseb i flödet av grundvatten till de båda brunnarna.

Kan eventuellt spridas

Undersökningen visade att grundvattnet var starkt förorenat av Dinoseb på en punkt mellan grushålan där dumpningen av giftet misstänks ha skett och den avstängda brunnen. Man hittade inga halter av Dinoseb i den närliggande brunnen men misstänker att det kan spridas i mindre omfattning åt det hållet.

Däremot påträffades inga andra bekämpningsmedel vid undersökningen. Miljö- och hälsa vill ändå avvakta med öppna den stängda brunnen och står fast vid sitt förbud.

– Man har uppmätt höga halter av bekämpningsmedlet och sett att det kan påverka grundvattnet. Då tycker vi att det krävs mer undersökningar innan man ska börja pumpa upp vatten där igen, säger Per-Ola Svensson på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

ANNONS

– Det är ett jättesvårt ärende och ingen enkel balansgång. Just nu är det inget jättehårt tryck i Ullared på grund av pandemin. Men blir det en bra sommar med mycket folk kan det ju påverka vattenförsörjningen.

Överklagat

Vivab har överklagat förvaltningens beslut till länsstyrelsen och menar å sin sida att man vill öppna den stängda brunnen igen för att minska risken för spridning till den närliggande reservbrunnen.

– Vi är högst angelägna om att komma igång igen så fort som möjligt och håller på att installera kolfilter. Det här är en brunn som vi borrat för att Gekås expanderar. För att kunna hålla jämna steg med deras planer kan man säga, förklarar Vivabs va-chef Petra Rissmann.

Nu har ju Gekås betydligt färre besökare än vanligt, skulle det varit problem med vattenförsörjningen om det varit full rush där?

– Ja, om vi inte får igång den här brunnen och Gekås drar igång för fullt igen. Då har vi svårigheter att försörja Ullaredsområdet med vatten. I alla fall under sommartid. Men vi räknar med att de häver förbudet ganska snart genom de åtgärder vi gör, säger Petra Rissmann.

LÄS MER: Giftvattnets gåta i Ullared kan vara löst

ANNONS

LÄS MER: Ny brunn i bruk efter upptäckt förorening

LÄS MER: Förhöjda halter bekämpningsmedel i dricksvattnet

ANNONS