Visionen för Södra Åstranden i Falkenberg – ny stadsdel med 1200 bostäder

Falkenberg får en ny stadsdel vid Ätran. Efter över ett decennium presenterar Ekängengruppen sina omfattande planer för Södra Åstranden.

ANNONS
|

Ekängengruppen har sedan år 2006 ägt marken längst Ätran mellan Söderbron och Skrea strand. Ambitionen har varit att bygga en ny stadsdel som binder ihop staden med havet i ett svårslaget läge.

I närmare tio år har verksamhetsbuller, i synnerhet från varvet, stått i vägen för bostadsbyggande. Nu, 15 år sedan marken köptes, har en kombination av förändrade bullerregler, och nytänk i byggplan, öppnat upp möjligheten att verkliggöra visionen från 2006.

Under tisdagen presenterade arbetsgruppen bakom projektet sina planer för kommunstyrelsens arbetsutskott.

– En sån här dag blir lite som en examensdag. När man jobbat så länge med materialet och äntligen får visa upp det. Vi känner att vi fått väldigt positivt bemötande så det är jättekul, säger Håkan Johansson, delägare i Ekängengruppen.

ANNONS

Så ska Södra Åstranden se ut

Området sträcker sig från Plankagårdsvägen nedanför Woody, hela vägen ned till Spritanpiren. Visionen är en stadsdel med uppemot 1200 bostäder, grönområden och en kajpromenad.

Huvudleder och gång- och cykelstråk leder en raka vägen till Skrea strand genom kvarter med caféer, restauranger och bostäder. Med hus så höga som åtta våningar längst inåt land, och lägre bebyggelse närmast havet, ska stadsbilden hållas luftig.

– Det viktiga har varit att inte bara bygga ett bostadsområde utan en stadsdel. Det finns ett helhetstänk med grönområden, siktlinjer mot Ätran och en levande miljö som blir en trevlig övergång från staden till havet, säger arkitekten August Orrling från Fredblad Arkitekter och fortsätter:

– Detta är ett unikt läge som Falkenberg har. Det liknar inte något annat och det finns otroligt mycket potential som vi vill förvalta så bra vi bara kan.

Första etappen med 400 bostäder klar 2030

Dagen då Falkenbergarna kan uppleva detta är dock långt fram.

Tanken är att stadsdelen ska växa fram i fyra etapper. I dagsläget är det emellertid endast en av etapperna som klarar av kraven för bullernivåer – Etapp Entrén. I den ingår fem långsmala lägenhetshus med fyra till åtta våningar och sammanlagt 400 bostäder.

I första etappen ingår även parkstråket och bygget av en stor brygga med plats för pop-up verksamheter och sommarhäng.

ANNONS

Arbetsgruppens plan är att börja bygga etapp entrén om två år, vilket enligt den önskade tidplanen då ska vara klart 2030.

– Bryggan kommer att bli en fantastik plats där man kan samlas och binder ihop första delen av området. Pop-up möjligheterna gör också att vi kan etablera verksamheter i området över tid, säger Håkan Johansson.

Hoppas att bullerkraven lättas ytterligare

Bygget av resterande etapper hänger på att bullerkraven ändras under de kommande tio åren då första etappen kan stå klar.

Vad händer om bullerkraven inte ändras?

– Då kan vi bygga för annan typ av verksamhet med lättare bullerkrav. Till exempel hotell eller kontor. Men det kan hända mycket på tio år och mycket har redan hänt.

Vad händer med den befintliga byggnaden i området?

– I första delen ligger den kvar men på sikt kommer den att rivas. De befintliga verksamheterna som inte är beroende av platsen har vi ambition att lägga någon annanstans. Det är jättefina företag som vi vill fortsätta ha samarbete med där vi har gott om tid att hitta en annan lösning för dem, säger Håkan Johansson.

Det är dock inte bara bullerkraven som ska ändras utan politikerna i Falkenberg måste också säga sitt. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) var med på dagens dragning i KSAU och är försiktigt positiv till planerna.

ANNONS

– Vi har haft detta uppe många gånger under åren och det är kul att planerna fortsätter. Det är inte den trevligaste delen av Falkenberg idag men har enorm potential. Vi har många frågor att diskutera framöver, bland annat bygghöjd och utseende, innan vi kan ta ställning.

ANNONS