Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ahmed Hussein är vice ordförande i den Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson
Ahmed Hussein är vice ordförande i den Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Ville vara fler än åtta under ramadan – bad smittskydd om undantag

Den muslimska fastemånaden ramadan har inletts, men som mycket annat präglas den av pandemin. I Falkenberg har den Islamiska kulturella föreningen ansökt om att undantas från pandemilagen.

Ett stort rött skynke är uppspikat i mitten av moskén i Falkenberg för att dela in den i två. På den röda, mjuka heltäckningsmattan är det gulsvart varningstejp som visar var man får sitta, och vid utgången står ett barbord uppdukat med handsprit.

– Alkoholen är där, säger Ahmed Hussein, som är vice ordförande i den Islamiska kulturella föreningen, medan han pekar mot barbordet.

Kvinnorna måste stanna hemma

Det röda skynket gör att den cirka 300 kvadratmeter stora lokalen kan räknas som två separata. Även byggnaden intill där kvinnorna vanligtvis håller till har gjorts om till ett bönerum för män. Enligt Ahmed Hussein är det främst de manliga medlemmarna som vill komma till moskén nu.

– Vi har sagt att en per familj får komma för att det inte ska bli trångt, och då blir det oftast mannen eller pojken som kommer, säger han.

Vad säger kvinnorna om att de inte får komma?

– De har förståelse för situationen. De vill inte bli smittade och så måste de ta hand om hushållet och barnen, säger Ibrahim Osman Ishal på engelska.

Bad smittskydd om undantag

Inför ramadan ville flera av medlemmarna att föreningen skulle fråga smittskyddet i Halland om föreningen kunde undantas från pandemilagen.

Men smittskyddets besked var glasklart. Restriktionerna om max åtta personer regleras av pandemilagen, och smittskyddet i Halland har inte mandat att upprätta några undantag.

– Det är regeringen som bestämmer, inte varje kommun, säger Ahmed Hussein, som förstår smittskyddsläkarens resonemang.

– Vi måste förstå, även om vi inte tycker om det, håller Ibrahim Osman Ishal med.

Sällsynt med full kapacitet

Under ramadan är det bön fem gånger om dagen som gäller, men moskén i Falkenberg blir sällan full trots restriktionerna.

– Folk jobbar hela dagen och är upptagna. Vid kvällsbönen kan det kanske bli åtta personer i varje rum, säger Ahmed Hussein.

Nästa ramadan hoppas både Ahmed Hussein och Ibrahim Osman Ishal att de kan fira med hela församlingen som vanligt igen.

– Jag saknar gemenskapen, men det är inte mycket mer man kan göra än att hoppas att det blir lugnare snart, säger Ahmed Hussein.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här