Vill införa regler som kan förbjuda vedeldning

Politikerna i miljö- och hälso­skyddsnämnden är positiva till att införa föreskrifter som gör att vedeldning kan förbjudas om det anses nödvändigt för att skydda människors hälsa.

ANNONS
|

Varje år får Falkenbergs kommun in ett antal klagomål från personer som påverkas av röken från grannar som eldar med ved eller pellets. Sådan småskalig förbränning är i dag en relativt stor källa till utsläpp av luftföroreningar.

Röken kan utgöra en allvarlig hälsofara eftersom den innehåller bensen, små partiklar och andra farliga ämnen som kan orsaka problem med andningsvägarna och hjärt- och kärlsystemet och ge upphov till cancer.

Falkenberg och Varberg är de enda kommunerna i Hallands län som inte har lokala föreskrifter om skydd för människors hälsa som kan utnyttjas för att begränsa eller tillfälligt förbjuda eldning av fast bränsle för uppvärmning eller varmvattenproduktion. Det handlar då i första hand om pannor som inte uppfyller vissa miljökrav och saknar ackumulatortank.

ANNONS

Det kan nu bli aktuellt att införa sådana föreskrifter i Falkenberg efter att kommunen fått in ett medborgarförslag som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen yttrat sig om.

I yttrandet skriver förvaltningen att antalet eldningsanordningar hela tiden ökar och att det vore ett steg i rätt riktning i miljömålsarbetet att införa en viss reglering av eldning med fast bränsle.

”Regleringen skall i så fall göras i hälsoskyddsföreskrifterna och innehålla begränsning i tid, vilka områden som avses samt eventuella krav på eldningsanordningen. Det bör också införas regler om skötsel och tillsyn av eldningsanordningen”, står det i yttrandet.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden tog på sitt senaste möte beslut om att ställa sig bakom yttrandet.

Det går nu vidare till kommunstyrelsens förvaltning, som handlägger ärendet. Medborgarförslaget ska senare upp till beslut i både kommunstyrelsen och fullmäktige.

ANNONS