Soplukt.  Enligt grannar sprider omlastningsverksamheten en obehaglig lukt till deras fastigheter. De har nu överklagat beslut om förlängning.
Soplukt. Enligt grannar sprider omlastningsverksamheten en obehaglig lukt till deras fastigheter. De har nu överklagat beslut om förlängning.

Vill att kommunen löser in fastigheten

Att ännu ett år med sophantering in på knuten beviljades blev droppen för Stig Johansson. Nu vill han att kommunen köper hans bostad.

ANNONS
|

Hösten 2013 fick Stig Johansson en ny granne. Omlastning av hushållsavfall skulle pågå tillfälligt i en månad på Åkericentralens mark. Tre år senare är verksamheten fortfarande kvar,trots grannars protester.

– Vi har det allra värst för vi ligger precis i vindriktningen och det är 60 meter från vår tomtgräns som de huserar, säger Stig Johansson som är närmaste granne.

Vivab som ansvarar för verksamheten har svårt att hitta en alternativ plats och vill nu vara kvar fram till 2020. De har tidigare fått klartecken av miljö- och hälsoförvaltningen fram till årsskiftet, men i väntan på utredningar får det nu ytterligare ett år på sig.

ANNONS

– Det godkänner vi inte för vi kan ju inte bo där med den lukten. Antingen får de lösa in huset eller skaffa något annat boende till oss. Vivab pratar om ekonomi, men vi har ju också ekonomi. Huset är nästan värdelöst för det är ingen som vill bo där, säger Stig Johansson som har överklagat beslutet om att verksamheten får fortsätta vid årets slut.

Han tror risken finns att sophanteringen blir permanent när det gång på gång beviljas förlängning.

– Jag kan förstå grannarnas reaktion. Nu när Vivab vill vara där längre kan vi inte bara säga ”visst det går bra”, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Per-Anders Johansson som har hand om ärendet.

Vivab har fått ett krav att de ska utföra vissa utredningar innan 15 december.

– De kommer att få nästa år på sig att vara kvar eftersom utredningarna får ta sin tid. Om vi säger ”nej, ni kan inte vara kvar” kan de inte fixa det på två veckor. Vad skulle de ta vägen då? Det blir en paniksituation naturligtvis, säger Per Anders-Johansson.

Kan ni stänga ner verksamheten om Vivab inte har någonstans att ta vägen?

– Det är hypotetiska frågor. Man väger också in samhällsnytta och det är klart att verksamheten har det. Men det får inte orsaka vilka störningar som helst för omgivningen. Vårt uppdrag är att skydda människors hälsa och miljö, säger Per-Anders Johansson, och tillägger att miljöbalken tillåter vissa störningar.

ANNONS

Han menar att han aldrig känt någon lukt under de ärenden han varit ute på i området.

– Min kollega var hemma hos grannen vid ett tillfälle och kunde notera en lukt. Ingen anteckning gjordes, så det är svårt att väga in det tillfället. Även om inte jag känt lukt ifrågasätter jag inte att det kan tänkas lukta. Jag har bett grannarna att föra dagbok. Det är inte den lämpligaste platsen. Hade det varit det hade vi inte krävt några utredningar och gett tillfällig tid, säger Per-Anders Johansson.

Fakta: Utredande åtgärder

Vivab har krav på sig att göra följande utredningar och redovisa resultat innan 15 december 2016.

1. Ta fram realistiska alternativ om en alternativ placering. Platsen behöver inte vara i Falkenbergs kommun. Avståndet till närmast boende ska helst inte understiga 500 meter.

2. Utreda möjligheterna att installera ett ventilationssystem med luktreducerande filter i omlastningshallen.

3. Ta fram statistik över vindriktningar fem år tillbaka i tiden.

4. Utreda möjligheten att ändra omlastningsmetoden så att sopbilar tippar sitt avfall direkt i containrar.

ANNONS