Tar strid. Anna Lindqvist och Erland Andersson samt de andra medlemmarna i föreningen Primus Vicus är mycket besvikna på att kommunen vill flytta Medeltidsbyn till Falkenberg.
Tar strid. Anna Lindqvist och Erland Andersson samt de andra medlemmarna i föreningen Primus Vicus är mycket besvikna på att kommunen vill flytta Medeltidsbyn till Falkenberg.

”Vi känner oss lurade”

Medlemmarna i Primus Vicus blåser till strid. De vill inte att Medeltidsbyn flyttas till Falkenberg, utan driva den i egen regi. – Vi känner oss lurade, säger Erland Andersson. Vi har ett muntligt avtal med Halmstad & Co om att få ta över.

ANNONS
|

Anja Kreivi som är vd för Halmstad & Co, kommunens evenemangsbolag, menar att uppgifterna inte stämmer.

– Det finns inga löften, och muntliga avtal gäller inte, säger hon. Mitt uppdrag har varit att avveckla byn, och det står jag fast vid. Det är inte längre en diskussion.

Hon menar att det finns flera anledningar till att den ideella föreningen med 150 medlemmar inte får ta över Medeltidsbyn.

– Det har aldrig varit meningen att byn skulle finnas kvar i flera år, den finns där på övertid. Kommunen har under en lång tid fått ta kostnader för bland annat försäkringar, bevakning och anställningar.

ANNONS

– Vi tycker inte heller att det bedrivits en tillräckligt bra pedagogisk verksamhet, som är förenlig med kommunens regler, säger Anja Kreivi och tillägger:

– Det finns också andra skäl som jag tagit upp med Primus Vicus, men den debatten vill jag inte föra i tidningen.

Vid ett möte med Halmstad & Co i januari förklarade föreningen sig vara beredd att ta över verksamheten. Primus Vicus skulle stå för drift och underhåll samt alla kostnader i samband med att husen flyttas – att byn på sikt måste bort från Örjans vall är båda parter överens om.

– Det skulle inte kosta kommunen någonting, säger Erland Andersson. Föreningen skulle stå på egna ben och vi är beredda att flytta allt den dagen som kommunen behöver marken.

Efter mötet med Halmstad & Co sökte Primus Vicus tillfälligt bygglov, eftersom de uppfattade det som att man var överens: fick föreningen tillstånd var allt grönt.

I slutet av februari gav byggnadsnämnden klartecken till Medeltidsbyn i ytterligare ett år.

– Det var helt klart vad det handlade om på mötet med Halmstad & Co, säger Erland Andersson. Det var därför som vi ansökte om bygglov.

När Primus Vicus vid ett nytt möte i förra veckan med Halmstad & Co fick höra att kommunen erbjuder Axtorna historiesällskap i Falkenberg det 20-talet historiska husen vid Örjans vall reagerade man med bestörtning.

ANNONS

Vid en hastigt sammankallad presskonferens förklarade Primus Vicus i går att man inte förstår varför föreningen inte får ta över.

– Vi har bara fått positiva signaler tidigare och lovord för skolverksamheten, säger Erland Andersson. De enda klagomålen vi fått från kommunen har gällt några vildsvinshuvud som var utsmyckning på en julmarknad. Men efter samtal med miljö- och hälsa tog vi bort dem.

Anja Kreivi säger sig ha förståelse för att medlemmarna är besvikna, men beslutet står fast:

– Föreningen klarar inte av att driva verksamheten på egen hand och jag vill inte medverka till att problemen skjuts på framtiden. I Axtorna har vi hittat någon som vi tror är en bättre samarbetspartner än Primus Vicus.

Men medlemmarna har inte gett upp hoppet. En av dem, Anna Lindqvist, säger att föreningen kommer att ta kontakt med kommunen och kräva att beslutet rivs upp:

– Vi är vana att slåss för den här byn, det har vi gjort i fler år.

– Det här är inte över.

ANNONS