"Vi Jillar dig", Jill Wegerup

Årets falkenbergare heter Jill Wegerup. Hon hedras för att ha tagit initiativ till Falkenberg Pride, och stått upp för öppenhet och tolerans.

ANNONS
|

– Det känns jätteroligt eftersom det är en sak som är så viktig för mig, som jag har jobbat så hårt med och fortfarande jobbar hårt med. Pride Falkenberg är värd varje utmärkelse den kan få för att den är så oerhört viktig, säger Jill Wegerup.

Hon är ungdomssamordnare på kommunen och står bakom initiativet till Falkenberg Pride och ungdomsmötesplatsen Unga Falkenberg HBTQ.

Juryn läste: "För ett modigt, framsynt och starkt initiativ som fick hela Falkenberg på fötter. Pristagarens engagemang visar att öppenhet och tolerans är viktigt och Falkenberg är en livsplats i absolut framkant. Vi gillar dig!"

Har Falkenberg förändras som stad, efter det här?

ANNONS

– Jo, men det tror jag. Sen är det ju tyvärr inget trollspö man viftar med så slipper ungdomarna möta de här sakerna de har mött innan. Men de känner sig väldigt stärkta. När det händer igen, för det kommer det göra. Blunda då och tänk på när vi stod där på torget och Rickard sjöng "Somewhere over the rainbow" och hämta kraft därifrån.

I år blir det Pride igen och Jill Wegerup beskriver det som ett pågående samtal, där till exempel förskolebarn gör regnbågsarmband och HBTQ-frågor diskuteras i skolor.

Du har både fått hederspris på QX-galan och blivit utsedd till Årets Falkenbergare, vilket känns mest hedrande?

– Det är två helt olika pris. QX-priset var jätteroligt och viktigt, eftersom vi inte kände att vi hade så mycket hjälp av gayvärlden inför Priden och det hade de tagit lite åt sig. Priden är årets falkenbergare känner jag! Pride handlar framför allt om att förändra Falkenberg och det är det som är så viktigt. Det är såklart jättehedrande för mig som född och uppvuxen i Falkenberg, och nu bor här. Det är klart att jag är väldigt stolt!

Läs mer om hennes initiativ till Pridefestivalen i Falkenberg.

ANNONS

Läs också: Liverapporten från Näringslivsdagen i Falkhallen

ANNONS