Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Vesterhavsskolan expanderar

Ny skolbyggnad ger plats för fler elever när större del av undervisningen koncentreras till ön.

Den som har flanerat i närheten av Hertigen den senaste tiden har kanske noterat att det byggs för fullt på ön. Den gamla 1960-talsvilla som tidigare stod där har rivits och Vesterhavsskolan håller just nu på att färdigställa en helt ny skolbyggnad.
Den ska ersätta de lokaler i Vita hästen, på andra sidan kanalen, som skolan i dagsläget hyr av Fabo. 
– Vi vill samla ihop skolan för att minska ställtiderna som uppstår när lärare och elever måste gå långt mellan lokalerna. Nu kommer hela verksamheten att vara antingen på ön eller i arenan, säger Vesterhavsskolans vd Bengt Walter.

Ungefär en tredjedel är redan färdig och har varit i bruk sedan läsårets start i höstas.
När allt är klart kommer tolv nya klassrum samt två lärarrum att inrymmas i den nya byggnadens 912 kvadratmeter. Det handlar dels om vanliga klassrum, men även en hemkunskapssal och två NO-labbsalar. 
– Fördelen med att bygga nytt är att vi kan få de bitarna på plats redan från början. Att göra en NO-sal i en byggnad som är anpassad för något helt annat är väldigt kostsamt, säger Bengt Walter.

Sammantaget innebär nybygget att skollokalerna utökas med drygt 200 kvadratmeter.
Vesterhavsskolan har tidigare varit intresserade av att starta en gymnasiedel. Men enligt Bengt Walter har de planerna lagts på is. Den utökade ytan kommer alltså endast att användas för årskurs 6-9. Han säger att intresset för skolan är stort och att utbyggnaden möjliggör fler elever inom en snar framtid.
– Det är väldigt roligt att vi har växt så mycket sedan vi startade. Jag tror att vi är upp i 304 elever nu och till hösten kommer vi att kunna ta emot 350, säger Bengt Walter.

Han flikar in att nybyggnaden innebär att skolan framöver kommer att vara helt koncentrerad till egna lokaler. Marken och skolbyggnaderna på Hertigen ägs av Bengt Walters bolag Hertings gårds ab, som investerar ungefär 20 miljoner kronor i utbyggnaden.
– För första gången kommer vi helt och hållet att ha lokaler som vi själva anpassat efter våra behov och hur vi vill ha vår undervisning. Det blir ljusa klassrum med utsikt över vattnet, säger Bengt Walter.

Den nya byggnaden innebär att Hertigen får en något förändrad siluett. Men Bengt Walter säger att han inte fått ta emot några klagomål på den saken.
– Skolan ligger lite för sig själv och är insprängd i naturen så jag tror inte att det här stör någon, säger han.