Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vertikala vindkraftverk kan vara framtiden

Bevisat tystare. Ny forskning visar stora fördelar med vertikala vindkraftverk men Falkenberg energi planerar inga nya pengar till projektet.

Det är doktorand Erik Möllerström som i ett forskningsprojekt för Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet har gjort tester på det vertikalaxlade vindkraftverk som är placerat utanför Falkenberg. 
Det är i dag världens största vindkraftverk av den här typen och det byggdes 2010. Hittills har ingen kunnat påvisa att verket skulle vara mer tystgående än de vanliga vindkraftverken som vi är vana att se i våra landskap.
Resultaten av den nya forskningen visar att vindkraftverket har goda egenskaper att ta upp vindenergi vid turbulenta förhållanden. Det innebär att det är mer tystgående när det blåser hårt.
– Resultatet är absolut spännande. Bullerstörningar är en viktig fråga. Kan vi minska problemen så kan vi lättare utnyttja fördelarna med vindkraftverk. Vi kommer att behöva mer förnybar elproduktion i framtiden, säger Jens Melin på Falkenberg energi.
Trots det och att kärnkraften ska fasas ut kommer alltså inte Falkenberg energi att ändra sin inställning inom den närmsta framtiden. Efter att ha satsat många miljoner under flera års tid drog Falkenberg energi och Eon sig ur 2014.
Från början var det tänkt att Eon och Falkenberg energi tillsammans skulle köpa vindkraftverket. Istället blev det ett finansiellt bidrag under några år. Jens Melin säger så här om anledningen till att man drog sig ur:
– Det tog mycket längre tid från ritbordet till verkligheten än det fanns pengar till i budget. Att testa igenom verket på plats drog ut på tiden så att det inte fanns mer pengar att lägga in i projektet, säger han.
Vad krävs för att ni skulle satsa pengar på det här igen?
– Det är en jättebra fråga. Vi tror fortfarande mycket på tekniken och det skulle i så fall vara att det fanns en mer färdig teknik. Verket har inte kunnat gå i självständig drift utan det har alltid behövts folk på plats, säger Jens Melin.
Så du menar att projektet inte har blivit av med sina barnsjukdomar?
– Absolut. Så är det. Men det här är en viktig pusselbit för att fortsätta titta på den här teknikens möjligheter. Kärnkraften kommer att ersättas av många olika energikällor och jag tror att det blir aktuellt med en palett av energiformer.