Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Verksamhetschefen om situationen på Hjortsbergs äldreboende

Totalt sex personer på Hjortsbergs äldreboende har bekräftats smittade av coronavirus, två av dem vårdas på sjukhus. Boendet har nu satts i karantän och boende hålls isolerade på sina rum. Kommunen och Vardaga, företaget som driver äldreboendet, gör nu allt för att minska smittspridningen.

Under onsdagen konstaterades att två personer, en boende och en ur personalen, på Hjortsbergs äldreboende insjuknat i covid-19. Antalet bekräftade fall på boendet har därefter ökat.

– Vi har för tillfället fyra stycken som är bekräftat smittade på boendet och två av dem vårdas på sjukhus. Alltså en till utöver den person som sedan tidigare körts till sjukhus, säger Jessica Nilsson, verksamhetschef på Hjortsbergs äldreboende.

Har fler ur personalen smittats?

– Vi har inga fler bekräftat smittade men däremot har vi personal som är hemma på grund av att de har uppvisat symptom. Men i de fallen vet vi inte om det rör sig om corona eller inte. Men vi har hela tiden följt rutinerna kring att är du minsta lilla sjuk så stannar du hemma, säger Jessica Nilsson.

Boende isolerade

Rutinerna på boendet har nu kraftigt skärpts och kommunen och Vardaga har tät kontakt med Regionen och Smittskydd Halland. Bland annat har boendet satts i karantän och brukarna hålls isolerade på sina rum.

– Vi följer de regler och riktlinjer som Region Halland ger oss och jobbar i skyddsutrustning, alltså visir och munskydd samt heltäckande förkläden. Vi jobbar hela tiden för att föröka behålla samma nivå av omvårdnad som vanligt.

Vardaga driver även Furugården i Ullared och Björkhaga i Slöinge. Boendet på Hjortsberg har plats för 59 brukare.

När situationen ser ut som den gör har man valt att inte låta personalen jobba på flera olika boenden.

– Nej vi flyttar inte runt personal när vi vet att det finns smitta hos en ur personalen. Men vi gör allt för att ringa in folk så fort som möjligt. Jag har fått akutrekrytera tio personer på två veckor på grund av att vi har så stor sjukfrånvaro.

Jobbar för att minska spridning

Vardaga har även tät kontakt med kommunen och socialförvaltningens chef Daniel Johansson.

– Det finns ytterligare fall och nu skärper vi rutinerna kring vilka som kommer in och ut på boendet, säger han.

Finns det resurser så att det räcker för att hantera situationen?

– Än så länge har jag inte fått några indikationer om att det skulle vara någon brist på personal. Alla gör allt som krävs för att minimera smittspridningen. Jag har full tillit till både Vardagas personal och kommunens hälso- och sjukvårdspersonal, säger Daniel Johansson.

– Vi kommer göra allting för att ge våra kunder den bästa omvårdnaden vi kan. Visst finns det en oro bland personalen men jag tycker de har gjort ett fantastiskt jobb med att hålla alla våra kunder lunga, säger Jessica Nilsson.

LÄS MER: Frågetecken kring dödsfall på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER: En person smittad av corona på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER: Även personal på äldreboende smittad av corona

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här