Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vd för kommunalt bolag ska inte beviljas ansvarsfrihet

FEAB:s vd ska inte beviljas ansvarsfrihet, gratis mensskydd i skolan ska finnas hela dagen och minutstyrningen i hemtjänsten ska försvinna. Här är besluten som fattades under tisdagens kommunfullmäktige.

Mars kommunfullmäktige bjöd på en hel del spännande ärenden men få debatter. Bland annat antogs detaljplanen för nya höghuset på Hjortsberg, tidigareläggandet av bygget av Vinbergs förskola godkändes och nämndernas under- och överskott behandlades, samtliga har tidningen tidigare rapporterat om och samtliga flöt igenom utan större diskussion.

Utan diskussion flöt även en av de större frågorna förbi från kvällens möte. Att fullmäktiges ombud på Falkenberg Energihandel AB:s årsstämma inte ska rösta för att bevilja vd:n Bo Anders Antonsson ansvarsfrihet på bolagsstämman i år. Detta efter att företaget förlorat mångmiljonbelopp som en följd av att en policy inte följts.

Alla bakom att minutstyrningen i hemtjänsten ska bort

Mer diskussion var det när hemtjänstens minutstyrning var på agendan. Socialnämnden har haft i uppdrag att utreda hur minutstyrningen kan minskas eller tas bort från hemtjänsten och kommit fram till att det finns goda förutsättningar för det, vilket tidningen tidigare rapporterat om.

Målet är att nu utveckla en ”Falkenbergsmodell” för hur hemtjänsten ska arbeta. När resultatet redovisades i kommunfullmäktige var det endast positiva reaktioner från både oppositionen och styret Framtid Falkenberg.

Diskussion var det även när Vänsterpartiets motion om att erbjuda gratis mensskydd i skolan skulle upp till beslut. Förslaget var att anse motionen som behandlad, alltså att detta är något som kommunen redan gör då man kan hämta ut mensskydd hos skolsköterska vid behov.

Vänsterpartisten gick ”morrande” med på styrets förslag

Motionären Anita Gidén (V) gick upp i talarstolen och gick, enligt henne, ”morrande” med på förslaget, men framhöll att hon tyckte att det var integritetskränkande att elever vid behov måste gå via en vuxen.

Sen uppstod det lite förvirring. BUN ordföranden Peter Dygården (S) menar i talarstolen att detta beslut innebär att fullmäktige nu gett ett ”väldigt tydligt uppdrag” till förvaltningen att se till att mensskydd finns tillgängligt hela dagen på kommunens skolor – vilket det inte gör idag.

Något uttryckligt uppdrag finns dock inte med i förslaget till beslut, däremot att ärendet ska återrapporteras till kommunstyrelsen i september.

Detta tyckte moderaten Ninni Gustafsson var otydligt men efter några replikväxlingar med Peter Dygården kom de fram till att de i alla fall tolkar beslutet lika.

Det sammanfattar kvällens möte, efter 1,5 timma slog ordföranden klubban i bordet och fullmäktige avslutades.

LÄS OCKSÅ: Revisorernas förslag: Ingen ansvarsfrihet för Falkenberg energis vd

LÄS OCKSÅ: Ordföranden om misstaget med elhandeln med ursprungsgarantier

LÄS OCKSÅ: Minutstyrningen i hemtjänsten i Falkenbergs kommun ska bort

LÄS OCKSÅ: Höghus på Hjortsberg redo att antas på kommunfullmäktige

LÄS OCKSÅ: Toppolitikern efter beskedet om förskolan: ”Vinberg är underskattat”

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här