Vattenverket växer när Gekås expanderar

Bortom vägar och åkrar, väl dolt i en glänta i skogen, ligger Ullareds vattenverk. Just nu byggs det ut till sin dubbla kapacitet. Gekås expansion är främsta anledningen.

ANNONS
|

De senaste årens somrar har visat ett tydligt behov av en utbyggnad av vattenverket för att säkra vattenförsörjningen i Ullared och samhällena runtomkring. Under vinterhalvåret sjunker förbrukningen och vattenverket utnyttjas till 55-60 procent. Men på sommaren utnyttjas upp till hundra procent. Vissa somrar har det varit riktigt kritiskt under de mest intensiva sommarveckorna.

– Under vecka 30 brukar Gekås ha som flest kunder. Det märker vi av tydligt. De senaste åren har vi inte klarat av att producera så mycket vatten som behövts, säger Catarina Linnér, produktionschef på Vivab.

Men nu ska det bli ändring. I oktober ska utbyggnaden som ger Vivab möjlighet att rena dubbelt så mycket vatten som i dag, vara klar.

ANNONS

– Planen med utbyggnaden är inte att alla linjer ska gå för fullt. Målet är att vi ska kunna köra jämnare och ha marginal, säger projektledare Hans Malmström.

Tredje största vattenverket finns i Ullared

I Falkenbergs kommun finns elva vattenverk varav det i Ullared tillhör de största, redan innan utbyggnaden. Det har legat på samma ställe de senaste tjugo åren. Utbyggnaden ska förhoppningsvis fylla behovet i 10-20 år framåt.

– Det beror på Vilka planer Gekås har. Nu ska de bygga ett nytt hotell. Det kommer att påverka vattenförsörjningen, säger Hans Malmström.

Vivab är med vid stadsbyggnadskontorets planering och yttrar sig över de planer som kommer fram.

– Det förs hela tiden en dialog när det gäller bland annat översiktsplaner. Vi är med i ett tidigt skede för att den kommunala verksamheten ska fungera. När samhällena växer måste vi också göra det, säger, Catarina Linnér.

Satsar 42 miljoner

Satsningen i Ullared har en budget på 42 miljoner kronor. Det handlar inte bara utbyggnaden av vattenverket. Ett nytt vattentorn måste byggas för att ersätta det befintliga som dels är för litet, dels ligger på en olämplig plats. Det nya tornet ska byggas på en av höjderna vid Gekås och ska bli fem gånger så stort som det befintliga.

ANNONS

– Vi behöver vara klara med vattentornet när det nya hotellet står klart, säger Hans Malmström.

Catarina Linnér ser många fördelar med att Gekås växer och konsumerar mer vatten.

– Om inte Gekås hade varit här hade vi inte haft en ny anläggning. De driver utvecklingen framåt för oss. Vi gör förbättringar, får bättre drift och bättre arbetsmiljö.

Läs mer: Stora investeringar ska säkra vattnet

Läs mer: Åskan slog ner i vattenverk - hotas av bevattningsförbud

Läs mer: Vivabs vd: ”Det innebär makalösa förutsättningar”

ANNONS