Nästa vecka beslutar kommunen om det finns anledning att stänga någon badplats tills vidare.
Nästa vecka beslutar kommunen om det finns anledning att stänga någon badplats tills vidare.

Vattenprov kan avslöja bakterier

Hur mycket bakterier delar du badvatten med i sommar? Något fler om du badar i norra Falkenberg än i södra delarna av kommunen.

ANNONS
|

I dag görs prover på vattenkvaliteten vid Falkenbergs badstränder som ska ge svar på hur mycket bakterier vårt badvatten innehåller. Först nästa vecka kommer svaret men en mätning som gjordes i slutet av juni visade att de norra delarna av Falkenbergskusten ligger något mer i riskzonen.

– Där har vi sett en liten förhöjning av bakterier. I söder har det varit jättebra badvatten, säger Camilla Hamnemo, enhetschef på Falkenberg kommuns skog- och kustavdelning.

Vid den tidigare mätningen var det badstränderna Olofsbo och Rosendal som fick anmärkningar. Uppföljande kontrollprover visade dock att båda platserna var godkända. Först när nästa veckas provsvar kommer kan kommunen ta ställning till om det finns anledning att stänga av vissa badplatser.

ANNONS

– I så fall stänger vi tills prover visar att bakterierna är borta, säger Camilla Hamnemo.

Att vi har haft en relativt regnig och blåsig sommar i år påverkar vattnet negativt.

– Då följer bakterier från land med i regnvattnet. De kan också komma från åkrar och ängar och färdas via åar, säger hon.

Det man främst kollar efter är coli-bakterier, alltså tarmbakterier, som kan vara dåliga för människor.

– Sväljer man då vattnet riskerar man att bli magsjuk. Vi vill ha koll så att det är säkert för badare, säger Camilla Hamnemo.

På www.havochvatten.se hittar du resultaten på alla prover som tagits vid Sveriges olika EU-bad. Under fliken "Fiske & fritid" klickar du på "Badvatten". Därifrån söker du dig vidare till den kommun och badplats du är intresserad av. Där finns information om:

•Badvattnets kvalitet, badets klassning samt senaste provtagningsresultaten. Bedömningen görs utifrån halten av tarmbakterier i vattnet.

•Uppgifter om algblomning och andra aktuella upplysningar.

•Badplatsens läge och om det är ett EU-bad.

•Ansvarig kommun, om du har frågor, till exempel om det finns risk för miljögifter i vattnet vid eller nära din badplats.

Källa: www.havochvatten.se

ANNONS