Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vattenläckan i Falkenberg: "Det är frustrerande"

Vivab har sökt hela torsdagen efter en omfattande vattenläcka i centrala Falkenberg och kustområdet. Under torsdagskvällen var läckan ännu inte funnen.

Det var vid 11-tiden på torsdagen som Vivab upptäckte en omfattande och akut vattenläcka i Falkenberg. En stor insats inleddes för att försöka hitta läckaget. Så här sade Vivabs kommunikationschef Andreas Eriksson när tidningen nådde honom under torsdagsförmiddagen.

– Vi skickar ut folk till ställen där vi tror att stora mängder vatten kan samlas utan att det syns. Samtidigt försöker vi få in mer folk som kan hjälpa till.

Läckaget omfattade ungefär 1000 kubikmeter vatten i timmen och kommunikationschefen var förbryllad över att läckan inte hade identifierats.

– Mängden motsvarar 60 liter per sekund, det kan jämföras med att fylla ett badkar på fem sekunder. Så stöter man på denna läcka så märks det, säger han.

En teori är att läckaget kan vara nära ett vattendrag och då syns det inte lika tydligt. I samband med läckaget gick Vivab ut med en varning för att vattnet i Falkenberg kan komma att stängas av i perioder och bli missfärgat under sökarbetet. Även lägre tryck i ledningar kan förekomma.

– För att minska vårt sökområde kommer vi att stänga av vattnet i kortare perioder i vissa delar av ledningarna. När det sätter i gång igen kan vattnet bli missfärgat, då bör man inte tvätta och spola igenom ledningen, säger Eriksson.

Är det vanligt med så här stora vattenläckor?

– Nej, det vill jag inte påstå. Vi har ju otroligt många mil vattenledningar så visst uppstår det läckor och vi har många metoder för att upptäcka dem. Den här storleken och att inte hitta den – det är ovanligt.

Vad får detta för konsekvenser?

– Detta är ju ren spekulation, men om det går för lång tid och vi inte hittar läckan så tar ju vattnet slut.

Vid 19-tiden under torsdagskvällen stod Everest Muziri och Anders Westberg i korsningen Lindvägen/Lundbergsgatan.

– Vi har "stängt bort" Skogstorp för att se om vattenförbrukningen minskade. Det gjorde det inte så läckan är inte där. Nu stänger vi hela stan från denna sidan Ätran och bort mot Fåborgsvägen. När det är gjort får de på Vattenverket se om det händer något i förbrukningen.

Förutom arbetsledare var det en sex man stark grupp som var ute och skruvade under kvällen.

Är det inte konstigt att någon inte har upptäckt läckan?

– Det tycker jag med. Jag förstår det inte riktigt.

Anders Westberg berättar att ledningarna är öppna så det kommer vatten från Varberg som stöd.

Hur känns det att arbeta just nu?

– Det är lite frustrerande. Sådana här stora mängder vatten borde gå lättare att hitta.

Kollegan Everest Muziri nickar med:

– Vi är sex man så vi ska klara det här, säger han.

Tidningen fick tag på Vivabs kommunikationschef Andreas Eriksson vid 20-tiden.

– Vi hade gått igenom halva Falkenberg centralort och kustområde för en timme sedan. Vi söker tills vi har hittat läckan och det kan pågå hela natten. Vi har kallat in extrafolk och har folk i skift.

Har ni fått in några tips?

Vi har fått in tips, men det är små läckor.

Enligt Andreas Eriksson finns det inga skäl till oro just nu. Telefonsamtal från allmänheten har kommit in, de flesta har handlat om brunt vatten. Där finns information att ta del av på Vivabs hemsida. Gällande om vattnet i Falkenberg skulle ta slut har han lugnande besked.

– Det som är positivt är att Falkenberg har bra vatten i magasinen och där vi hämtar vatten finns vatten.

LÄS MER: "Vi har egentligen inte kommit så långt"

LÄS MER: Räddningstjänsten: Vi har en plan för att säkra vår vattentillgång

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här