Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vattenläcka i Falkenberg – flera hem var utan vatten

Runt 1000 hushåll drabbades när en ledning gick sönder i Boberg under måndagen. Enligt Peter Heimroth, driftchef på Vivab, hade ett helt rör på omkring fyra meter blivit förstört. På kvällen lagades läckan men vissa störningar med luft i rören kan förekomma även kommande dagar.

Strax innan klockan 11.00 på måndagen meddelade Vivab att en vattenledning gått sönder i Boberg i Falkenberg. Vattenläckan påverkade runt 250 bostäder i Grimsholmen, Boberg, Långasand, Ugglarp och Eftra.

– Vattenledningen har gått sönder under Marstensvägen så den har vi stängt av helt, säger Peter Heimroth, driftchef för ledningsnätet i Varberg, på måndagsförmiddagen.

Vivab skickade personal för att gräva upp vägen och åtgärda läckan. De öppnade även ledningar söderifrån för att kunna förse påverkade med vatten. Samtidigt uppmanades drabbade att spara på vattnet och i första hand använda det till mat, dryck och hygien.

– Vi öppnar upp i Halmstad kommun för att ge vatten till Falkenberg. Men det är inte helt obegränsat så vi uppmanar folk att spara med vattnet, säger Peter Heimroth.

Vivab ställde ut vattentankar

Under dagen ställde Vivab ut flera vattentankar, bland annat på Klintvägen 1 och Vekavägen vid brevlådorna. Ytterligare en tank kördes från Varberg vid 17-tiden.

Under måndagen fanns ingen bekräftad orsak till vattenläckan, men troligen har sprängsten legat och tryckt mot ledningen.

– Det är mycket sprängsten och berg runt röret. Jag har aldrig sett att det legat så mycket sprängsten runt ett rör. Det kan vara regnet som gjort att marken har sjunkit lite och att det har tryckt till.

Utan vatten resten av dagen

Peter Heimroth vågade strax efter 16-tiden inte ge någon exakt prognos för när vattnet skulle vara i gång igen. Extrapersonal tillkallades från Varberg.

– Det är väldigt besvärligt. Vi har fått fram ungefär halva röret, sa han då och fortsatte:

– Någon prognos vågar jag mig inte riktigt på, men mellan tummen och pekfinger: Någon gång mellan 21-00. Vår målsättning är att lösa det i kväll/i natt.

Nytt rör monteras under senkvällen

Strax innan klockan 20-tiden på måndagskvällen förklarade Heimroth att arbetet under dagen gått enligt förväntan.

– Vi har tagit fram hela det skadade röret och sågat bort det. Alldeles strax ska det nya röret komma farande från Kungsbacka, det har vi fått låna av Kungsbacka kommun.

Heimroth berättade vidare att det hade kommit in mycket luft i systemet, vilket innebar att personalen behövde åka runt till brandposterna i varje område för att släppa ut så mycket luft som möjligt innan vattnet kunde fyllas på.

– Det kommer att vara väldigt mycket luft i hushållen de kommande dagarna. Det kan spraka och låta lite och så, men det är sådant som måste ut och inget konstigt.

På måndagskvällen var vattenläckan lagad och Vivab meddelade att de skulle släppa på vattnet stegvis i området, och att det kunde dröja innan samtliga hushåll fått tillbaka sitt vatten helt.

Drabbad: ”Borde ha en dunk hemma”

Anna Schrotti bor i närheten av vattenläckan och var en av de drabbade. Hon upptäckte att hon var utan vatten strax efter 08 på morgonen och berättar att hon fick en dunk vatten av en kompis.

– Man borde alltid ha en dunk stående hemma. Men jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger hon.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här