Det planerade vindkraftprojektet i Sjönevad läggs ner, i alla fall från Vattenfalls sida. Koncernens mätningar visar att det blåser för lite för att det ska vara lönsamt.
Det planerade vindkraftprojektet i Sjönevad läggs ner, i alla fall från Vattenfalls sida. Koncernens mätningar visar att det blåser för lite för att det ska vara lönsamt.

Vattenfall drar sig ur vindkraftparken i Sjönevad

Vattenfall har beslutat att dra sig ur projektet "Sjönevad vindkraftpark". – Våra mätningar visar på sämre vindförhållanden än vi räknat med, säger Ingegerd Bills, projektkommunikatör på Vattenfall.

ANNONS
|

Sedan tidigare driver Vattenfall två vindkraftsprojekt i Falkenbergs kommun, i Hjuleberg och Högabjär-Kärsås. Planen var att även ett tredje projekt snart skulle stå klart, i Sjönevad. Men nu drar Vattenfall sig ur projektet.

– Vi har gjort vindmätningar under en lång tid, ett helt år. Det blåser olika mycket på olika säsonger, säger Ingegerd Bills, projektkommunikatör på Vattenfall.

Mätningarna visar att de blåser betydligt mindre i området än vad Vattenfall räknat med.

– Specialisterna har förklarat att det hamnar i lä eftersom det ligger såpass långt från kusten. Det är både naturen själv som blockerar vind men även andra vindkraftverk.

ANNONS

Nu hoppas koncernen att någon annan aktör vill ta vid och driva projektet vidare.

– Vi ska försöka få projektet att landa hos någon annan aktör, företag eller privatperson, säger Bills.

Varför skulle någon vilja driva det vidare om era mätningar visar att det blåser för lite?

– Vattenfall har väldigt höga avkastningskrav och har väldigt många projekt, men det finns säkert andra aktörer som kan driva projektet vidare och ta nytta av arbetet som redan gjorts.

Hur ofta händer det att ni lämnar ett projekt?

– Det är väldigt vanligt att man förändrar projekt och inte helt ovanligt att man lämnar. Vattenfall lämnar dock inte Falkenbergs kommun på något sätt, vi har två parker som fungerar väldigt bra i Hjuleberg och Högabjär-Kärsås.

Såväl markägare som samråd, berörda kommuner (Falkenberg och Hylte) samt Länsstyrelsen har informerats om att Vattenfall lämnar projektet. Markägarna har enligt Bills kunnat fortsätta med den verksamheten de tidigare drivit på marken i och med att det första spadtaget aldrig tagits.

– Ja det har de. Det är inget speciellt som de har behövt göra under tiden.

ANNONS