Varsel om städstrejk på Gekås och Carlsberg

Nästa vecka är det slutstädat om inte parterna kommer överens

ANNONS
|

Förhandlingarna om nya kollektivavtal mellan fackförbundet Fastighets och arbetsgivarorganisationen Almega har ännu en gång strandat. För tredje gången under vårens avtalsrörelse varslar Fastighets om strejk mot Almega-anslutna företag.Den här gången tillsammans med Seko.

Nu är det villkoren för städpersonal som parterna inte kommer överens om. Huvudstriden handlar om löneökningar för de som tjänar allra minst, under 24 000 kronor i månaden.

Det nya strejkvarslet riktas mot 20 arbetsplatser runt om i landet. Där kommer städpersonalen att lägga ner arbetet om Almega inte gått med på kraven före den 8 juni.

Två av de berörda arbetsplatserna är Gekås i Ullared och Carlsberg i Falkenberg, som båda anlitar städföretaget Sodexo.

ANNONS

– Att vi har valt just dem beror på att de är objekt där vi ser att det blir effekt snabbt. Detta för att det ska bli en kort konflikt som inte drar ut på tiden, säger Lennart Mauritzon, ombudsman på Fastighets region väst.

Vad innebär en strejk rent konkret?

– Att vi stänger ner arbetsplatserna. Om städningen upphör kommer vissa delar av verksamheten inte gå att utföra. På så stora ställen blir toaletterna snuskiga på bara någon timme och det är samma sak med matsalar, butiksytor och liknande, säger Lennart Mauritzon.

Det parterna är oense om är huruvida den låglönesatsning som facken vill ha ska rymmas inom en genomsnittlig löneökning på 6,5 procent under en treårsperiod eller inte. Den procentsatsen är hämtad från de kollektivavtal som träffats inom industrin, vilka av tradition fungerar som riktlinjer för löneutvecklingen även i andra branscher.

– Vi är beredda att gå med på en låglönesatsning men menar att den ska rymmas inom de 6,5 procenten, säger Marcus Lindström, förhandlingschef på Almega Städföretagen.

Faktum är dock att flera av industriförbunden fått igenom liknande krav som nu ställs för städbranschen. I till exempel IF Metalls nya avtal ska den procentuella löneökningen för den som tjänar under 24 000 kronor inte beräknas på den faktiska lönen utan på 24 000 kronor.

ANNONS

– Skillnaden är att det kostar nästan ingenting inom industrin, eftersom väldigt få tjänar under 24 000 kronor där, säger Marcus Lindström.

Så ni tycker att det blir för dyrt eftersom så många i städbranschen tjänar lite?

– Jag skulle inte uttrycka det så. Men en låglönesatsning kostar mycket mer i vår bransch än i industrin och därför kräver vi motprestationer, säger Marcus Lindström.

Vad dessa motprestationer innebär vill han inte specificera. Enligt honom har medlare kopplats in för att försöka lösa tvisten.

– Jag upplever inte att parterna står så långt ifrån varandra och tror att vi kommer fram till en lösning innan den 8 juni, säger Marcus Lindström.

Gekås vd Jan Wallberg har inte hört talas om strejkvarslet innan HN ringer upp honom.

– Det är tråkigt om de inte kommer överens, men det är svårt för mig att uttala mig eftersom vi inte är part i det här, säger han.

Vilka konsekvenser skulle en sådan här strejk få för Gekås?

– Det blir naturligtvis ett stort problem som vi måste lösa. Ur städsynpunkt får vi se vad vi får göra själva enligt gällande lagar och regler, säger Jan Wallberg.

På Carlsberg kan man inte svara på om en städstrejk innebär att fabriken måste stängas.

ANNONS

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om. Vi hoppas att det här ska lösa sig utan konflikt, säger Jörgen Welter, kommunikationsansvarig på Carlsberg i Falkenberg.

Fakta: Det här handlar tvisten om

En grundprincip i den svenska avtalsrörelsen är att löneutvecklingen inom industrin är riktlinje även för övriga arbetslivet. Där har parterna enats om en genomsnittlig löneökning på sammanlagt 6,5 procent under de kommande tre åren.

Almega anser att löneökningarna inom städbranschen inte får överstiga den nivån.

Samtidigt driver LO-förbunden, där Fastighets och Seko ingår, kravet om en låglönesatsning som ska gynna de som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

Kravet innebär i korthet att den procentuella löneökningen för de som tjänar minst inte ska beräknas på deras faktiska lön, utan på summan 24 000 kronor.

Flera fackförbund, däribland industrifacket IF Metall har lyckats driva igenom liknande krav.

Om parterna inte kommer överens går städarna ut i strejk klockan 06.00 den 8 juni.

ANNONS