Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vargen i Vessigebro har setts vid flera tillfällen

Den varg som dök upp utanför ett hus i Vessigebro i helgen har vid flera tillfällen observerats av Länsstyrelsen, både före och efter händelsen.

När Liselotte Axén och hennes son Felix stötte på en varg 15 meter utanför ytterdörren i lördags kväll fick de en smärre chock.

– Vi bara tittade på varandra och sa ”wow, fattar du vad vi nyss var med om?”, sa Liselotte till HN i söndags.

Länsstyrelsen i Halland kände dock redan till att vargen var i krokarna.

– Vi fick lite förvarningar eftersom att den var observerad i Jönköpings län och hade synts till några gånger precis vid länsgränsen. Det är med största sannolikhet samma varg, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

På väg söderut på jakt efter hona

Under måndagen observerades troligen samma vargindivid i Åled utanför Halmstad. Martin Broberg säger att de så kallade vandringsvargarna tar sig så här långt söderut för att hitta en hona att para sig med.

– Och det lär den ju knappast hitta här. Den kommer nog få traska tillbaka upp till Mellansverige, men eftersom den observerades utanför Halmstad igår verkar den ju vara på väg åt fel håll, säger han.

Inte ovanligt att de kommer nära

De flesta vargar håller till i etablerade revir längre norrut och kommer sällan i närheten av människor och samhällen. Men de unga vandringsvargarna, som då och då syns i Halland, kan dyka upp på de mest märkliga ställen.

– De vet ju inte vart de är på väg och har ingen lokalkännedom, så det är inte alls konstigt att de dyker upp nära samhällen och hus. Vi har ju haft vargar som traskat rakt igenom Falkenberg, säger Martin Broberg.

LÄS MER: Liselotte och Felix fick vargbesök

LÄS MER: Caroline mötte varg – fångades på film

LÄS MER: Påkörd varg i Valinge var viktig för stammen

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här