Valppromenad med Alaskan Malamute på Rådhustorget

Åtta helt bedårande små fluffiga valpar av rasen Alaskan Malamute sågs skutta runt på Rådhustorget i Falkenberg under söndagsförmiddagen. Kullen som blev till genom en tjuvparning är nu redo för sina nya hem.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Annelie Carlsson kom på idén med en valppromenad i Falkenbergs centrum. För åtta veckor sedan föddes hennes första valpkull.

– Nu är de helt underbara och jag tänkte att det kan vara kul för Falkenbergarna att få se dem. Den här rasen är inte så vanlig, säger hon.

Egentligen hade hon tänkt ha en valpkull först nästa år men tiken och hanen som båda ägs av henne hade andra planer. De tjuvparade sig och det visade sig bli en kull med nio valpar på första försöket. Därför heter kullen ”Oups surprise”.

Det är nu dags för valparna att flytta hem till sina nya ägare. En valp som skulle till Danmark hade redan åkt före promenaden eftersom de nya ägarna var rädda för att restriktionerna kunde skärpas och det kunde bli problem att ta sig mellan Danmark och Sverige.

ANNONS

Vädret var kanske inte optimalt för utomhusaktiviteter den här söndagen och så många åskådare kom inte. Men valparna fick lite nyttig miljöträning.

Några nya ägare hade kommit och utöver det Annelie Carlssons vänner för att hjälpa till med promenaden. Valparna bars från Stortorget till Rådhustorget. På Rådhustorget fick de gå i sina olikfärgade koppel och halsband.

– Det är en fantastiskt fin kull. Även om det kan vara skitjobbigt att ha valpar speciellt när man är ensam så är det så mycket roligt man får vara med om, säger hon.

Några av hanhundarna är fortfarande inte tingade men valppromenaden var inte ett sätt att försöka få dem sålda.

– Jag är väldigt noga med vem jag säljer till. Speciellt hanhundarna är krävande, som en skitjobbig tonåring ungefär. Har man inte erfarenhet av hundar blir det jobbigt och jag vill inte se att hundar läggs ut på Blocket sen.

Rasen härstammar från Alaska och användes som draghundar av inuitfolket. De har kraftig päls och fäller mycket ett par gånger per år. Men pälsen fungerar som isolering även mot värmen så därför klarar de ofta varma sommardagar bättre än andra hundraser.

Saga Nilsson, 8 år, är en i gänget som är med på valppromenaden. Hon och hennes mamma var också med natten som valparna föddes. Det var första gången hon var med om en valpning.

ANNONS

– Det var mycket blod men mamman var lugn och tvättade dem fint, säger hon.

Valpningen tog hela natten och hon berättar att tiken helst ville ligga i mattes knä när det kom en värk. När valparna var på väg försökte hon knipa ihop benen och då fick de hålla isär hennes ben.

Saga Nilsson orkade hålla sig vaken nästan hela tiden men somnade när de två sista var kvar.

Annelie Carlsson äger tiken tillsammans med en kennel som heter Cristakell och ligger i England. En av valparna kommer att åka dit.

De heter Lilleman, Herbert, Nelson, Kurt, Ada, Jasmine, Kålle och Aladdin. Aladdin föddes sist och fick inte plats vid spenarna när de skulle dia. Han blev därför lite senare i utvecklingen än de andra. Annelie Carlsson kommer därför att behålla honom lite extra länge.

– Men han har blivit jättefin nu på slutet, säger hon.

ANNONS