Vallarna drabbade av omfattande skadegörelse

Sönderslagna hinder på käpphästbanan, bänkar från friluftsteatern som slängts ner i Ätran och mängder av klotter. Vallarna har drabbats hårt av skadegörelse den senaste tiden.
– Det är lite frustrerande såklart, säger Janna Skyllberg, tillförordnad enhetschef för park- och kust i kommunen.

ANNONS
|

Janna Skyllberg visar delar av den senaste tidens skadegörelse på Vallarnaområdet. Käpphästbanan, som är det senaste tillskottet på området, är en av platserna som fått ta stryk de senaste veckorna.

— Den har varit ifred hela sommaren och varit jättepopulär. Vi har haft fina hinderpinnar som kunnat läggas på olika nivåer, men nu är ett tjugotal väck. Vi har en kvar. Hindren har de slagit sönder vid tre tillfällen. Sedan så har ett par käpphästar blivit sönderslagna också, berättar hon.

Bland skadegörelsen på området är det främst klottret som ökat den senaste tiden, berättar Janna Skyllberg. Bland annat har skateparken, pumptrackbanan, bänkar och soptunnor drabbats. Ofta är det samma signaturer som förekommer, förklarar hon.

ANNONS

— Här på Vallarna har vi märkt en stor ökning, framförallt sedan skolan började igen. Det brukar gå lite i vågor.

Avdelningen gör flera polisanmälningar om skadegörelse

Park- och kustavdelningen i Falkenbergs kommun har hand om allmänna platser som till exempel Vallarna, Badhusparken och Skrea strand. I år har avdelningen gjort över tio polisanmälningar om skadegörelse på platser som de ansvarar över.

— Vi skickar allt som inte är normalt slitage till polisen, så de får signaler om vad som sker så snabbt som möjligt, säger Janna Skyllberg.

Hon fortsätter:

— Vi försöker laga mycket själva och vi har egna snickare som ordnar träarbeten. Är det mer avancerad skadegörelse måste vi ta in externa entreprenader.

Under 2019 kostade avdelningens externa hjälp för skadegörelser strax över 173 000 kronor. För 2020 ligger summan hittills på drygt 73 000 kronor. Till det räknas inte avdelningens egna arbetstid eller skadegörelser utanför deras ansvarsområde, som till exempel elskåp och gatuskyltar.

— Det är lite frustrerande såklart. Vi vill göra det bra för medborgarna, samtidigt som det är ett litet gäng som förstör för alla andra. Det är ju skattepengar som går åt som hade kunnat användas till annat, avslutar Janna Skyllberg.

ANNONS