Våg av skadegörelse längs Ätran

Ett nedbränt fiskeskjul, 54 luckor till lyktstolpar som brutits loss och slängts i vattnet och fem luckor till elskåp som har brutits upp. Så var förra helgen längs Ätran.
– Skadegörelsen har ökat otroligt mycket de senaste två åren, säger Daniel Andersson, arbetsledare på Park och kust i Falkenbergs kommun.

ANNONS
LocationÄtran, Vallarna, Herting|
|

Idag är det en stor svart, bränd, fläck på marken där det kombinerade fiskeskjulet och vindskyddet stått. Det enda som minner om vad som stått här är betongplintarna som skjulet stått på.

– Det blev helt utplånat. Det är förvånansvärt, när jag och en kollega kom dit så var det bara betongplåtarna och byggplåtar som suttit på taket kvar, säger Daniel Andersson.

Planen är att fiskeskjulet ska byggas upp igen. Men det kommer att kosta i storleksordningen 70 000 till 80 000 kronor och det kommer att ta tid innan det kan stå klart. Det är tveksamt om det hinns med innan sommaren.

ANNONS

– Det är alldeles för snart. Nu har vi ju städat bort det och vi planerar för att återbygga men det är ju en process med rivningslov och nytt bygglov och så vidare. Jag vet inte när vi kan komma till skott, helt enkelt.

Kommer ni då att göra några åtgärder för att det inte ska hända igen?

– Ja, vi pratar om det. Kanske någon form av brandhämmande impregnering. Sedan är det som alltid en fråga om vad det kostar också.

Sabotage under helgen

Fiskeskjulet är inte det enda som blev förstört i området kring Ätran under helgen. Ett stort antal elskåp och lyktstolpar skadades också. Skadegörelsen, eller sabotaget som polisen rubricerar det som, har ägt rum i två omgångar, dels under natten till lördagen och dels under natten till söndagen.

På lördagsmorgonen slog förbipasserande larm till Falkenberg Energi om att någon slitit loss 15 luckor till lyktstolpar längs Doktorspromenaden.

– På söndagsmorgonen var det ännu värre. Då hade man gjort samma sak med varenda lyktstolpe längs Laxpromenaden från vårdcentralen till kraftstationen. Man har tagit luckorna och slängt ut dem i Ätran och sedan har man tagit säkringarna, säger Martin Karlsson, driftledare på Falkenberg Energi.

Även på Vallarna har det på samma sätt släckts ned. Totalt är det 54 luckor till lyktstolpar som man har varit tvungna att ersätta. Dessutom har fem elskåp brutits upp. Med tanke på att en enda lucka till en lyktstolpen kostar 650 kronor är det en hel del pengar det handlar om.

ANNONS

– Det är också förenat med livsfara. Tänk om ett barn skulle komma åt innanmätet i ett elskåp, det är 400 volt starkström där. Vi har fått lägga ned mycket jobb för att elsäkra.

– Dessutom har det varit mycket klotter, både på kraftstationen och på bron över forsen.

Ökande problem

Både Daniel Andersson och Martin Karlsson upplever att skadegörelserna har ökat under de senaste två åren.

– Det går inte att jämföra med tidigare. Det har ökat otroligt mycket, säger Daniel Andersson.

Trots att han rör sig ute mycket på olika håll i kommunen så har han dock själv inte sett någon pågående skadegörelse.

– Nej, faktiskt inte. Det är nog mest en nattaktivitet. Jag hoppas bara att någon kommer att få stå till svars för det, för annars kommer det bara att pågå.

Vad gäller sabotaget mot lyktstolparna och elskåpen ser det dock mörkt ut. Det ärendet är redan stängt hos polisen.

LÄS MER:Omfattande sabotage av lyktstolpar och elskåp i Falkenberg

ANNONS