Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Vaccinbedragaren hade rätt vårduppgifter

En man i 80-årsåldern i Falkenberg var nära att luras av en vaccinbedragare i helgen. Bedragaren ska ha verkat trovärdig då han hade rätt vårduppgifter om mannen.

Det var i lördags vid 14-tiden som mannen fick ett samtal från ett okänt nummer. På andra sidan luren satt en man som sa sig ringa från vårdupplysningen.

— Han sa att han skulle boka tid åt mannen för vaccin covid-19. Han hade kunskap om mannen och visste vilken vårdcentral mannen tillhörde och vilka mediciner han åt, berättar Anders Persson, stationsbefäl vid polisen i Falkenberg.

Hur kan han fått tillgång till den informationen?

— Det kan jag inte svara på, men personerna som gör det här är otroligt skickliga. De försöker hitta så mycket information som det går för att inge förtroende.

Bedragaren ber mannen godkänna vaccinationsbokningen via bank-id. När mannen öppnar appen ser han dock att det är ett kortköp som är på väg att godkännas på över 1 500 euro, motsvarande drygt 15 000 kronor. Händelsen har polisanmälts som försök till bedrägeri.

”Man ska verkligen vara uppmärksam”

Polisen har gått ut och varnat för just vaccinbedragare tidigare. Enligt Anders Persson är det här den första anmälan om vaccinationsbedragare som inkommit i Falkenberg.

— Man ska verkligen vara uppmärksam kring telefonsamtal och aldrig godkänna bank-id via telefon, avslutar Anders Persson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här