Rättsombud. Willy Engebrethsen följer konsekvenser av upphandlade verksamheter, i detta fall Frösunda. Nu vill han att vårdföretaget ska granskas.
Rättsombud. Willy Engebrethsen följer konsekvenser av upphandlade verksamheter, i detta fall Frösunda. Nu vill han att vårdföretaget ska granskas.

Vårdföretaget Frösunda får hård kritik från FUB och anhöriga

Bristen på personalkontinuitet oroar anhöriga till boende på grupp- och servicebostäder i vårdföretaget Frösundas regi. Nu har situationen blivit katastrofal, menar de.

ANNONS
|

Hallands Nyheter rapporterade i höstas om den oro som personalen på flera grupp- och servicebostäder kände inför vårdföretaget Frösundas övertagande. Nedskärningar ledde till att personal valde att sluta, och nu har flera anhöriga uttryckt att situationen har blivit katastrofal.

Anhöriga beskriver att boende med en funktionsnedsättning är beroende av kontinuitet, trygghet och tillit. I och med Frösundas övertagande får de boende inte dessa behov tillgodosedda.I en skrivelse till kommunen beskriver FUB, intresseorganisationen för personer med utvecklingsstörning, sin oro och hur de vill att kommunen ska gå vidare.

FUB kräver att kommunen ska göra en granskning som tittar på det individuella perspektivet, och inte bara på avtalsskrivningen, menar Willy Engebrethsen som är rättsombud för FUB. En av hans arbetsuppgifter är att följa konsekvenser av upphandlade verksamheter.

ANNONS

FUB vill dessutom att någon utomstående ska stå för granskningen – inte de som tagit beslutet att just Frösunda skulle ta över.

– Vi struntar i om det är ett vinstdrivande företag, det viktigaste är att de levererar en god levnadskvalité och håller vad de lovar. När de bantar personalen blir vi allvarligt bekymrade, säger Willy Engebrethsen.

En förälder som Hallands Nyheter har pratat med är god man till sin son med en utvecklingsstörning. Hon berättar att hon aldrig har haft såhär mycket att göra som sedan Frösundas övertagande.

– Min sons livskvalitet har försämrats. Han ringer till mamma och pappa och berättar att han är orolig, säger hon.

När personalen inte känner de boende känner sig sonen stressad och otrygg. Nu eftersöker mamman kontinuitet och kunskap hos personalen. Hon vill att kommunen slutar blunda för situationen och tar sitt ansvar.

– Alla kommunens invånare är kommunens ansvar, och en människa ska bannemej ha trygghet i sitt boende. Jag vet inte hur det ska bli när jag inte orkar längre.

Eija Hägg, Frösundas regionchef i väst inom funktionsnedsättning, ser på personalomsättningen ur ett nationellt perspektiv:

– Falkenberg håller likvärdig nivå med vård- och omsorgsvården i Sverige i stort. Vår bedömning är inte att vi har problem att behålla personal, med tanke på personalomsättningssiffran, säger hon.

ANNONS

Hur ska Frösunda långsiktigt arbeta för att behålla personal?

– Frösunda jobbar med att kunden ska få bestämma över sitt liv. Det innebär en förändringsresa inom omsorgen. De medarbetare som vill se denna förändring i arbetssätt kommer vilja följa med oss på resan, säger Eija Hägg.

Eva-Marie Gustavsson är avdelningschef för kvalitet och utredning på socialförvaltningen i Falkenbergs kommun. Hon säger att hon förstår att de boende mår bäst vid kontinuitet, och hon är medveten om personalomsättningen.

– Absolut, personal och chefer har slutat, men vi vet inte varje persons anledning till det, säger hon.

Senast menade kommunen att personalomsättningen bl a beror på pensionsavgångar?

– Det kan finnas olika anledningar. Vad vi följer upp är att brukaren får sina insatser tillgodosedda och att dessa uppfyller kvalitetskraven. Vi har i samband med tillsyner skickat ut en enkät till medarbetarna angående deras uppfattning om kvalitén, och vi kommer att skicka ut en enkät till brukare och företrädare, säger Eva-Marie Gustavsson.

Frösunda har tidigare haft ett rykte om sig att omsätta mycket personal. Vad tänker du om det?

– Det kan jag inte kommentera.

FAKTA: Frösunda

Frösunda Omsorg tog i höstas över en del av Falkenbergs handikappomsorg, 17 grupp- och servicebostäder med cirka 100 boende. Entreprenaden är värd cirka 75 miljoner kronor per år.

Företaget har 8 000 anställda som svarar för omsorgen om närmare 3 000 personer inom personlig assistans, funktionsnedsättning, äldreomsorg och individ- och familjeomsorg.

ANNONS