Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vänsterpartist ska prata landsbygd i Falkenberg

Vänsterpartiet Falkenberg bjöd in riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) för att prata i Falkhallen på torsdagen.

Riksdagsledamoten Håkan Svenneling är Vänsterpartiets landsbygdspolitiska talesperson, ersättare i Finansutskottet och i Näringsutskottet samt ledamot i Nordiska rådet.

Vad ska du prata om?
– Om vänsterpartiets landsbygdspolitik och om den parlamentariska landsbygdskommittéen, där samtliga åtta partier sitter med. Tanken bakom den är en mer enig landsbygd. Vi föreslår bland annat en utlokalisering av en del statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Utöver det har vi ett mål att alla i Sverige ska ha tillgång till bredband till år 2025.

Hur mår Falkenbergs landsbygd tycker du?
– Det är det jag hoppas få lära mig under mitt besök. Det är alltid intressant med studiebesök för att höra vilka lokala frågor som är hetast på agendan. Vad jag har förstått av partikamrater upplever många på landsbygden att det är lätt att känna sig bortglömda och att det mest är fokus på centralorterna i Halland. 

Hur står det till med landsbygden i Sverige i dag?
– Jag tycker att man bör ha en mindre urban norm i dag. Det pågår en debatt i norra Sverige om att det är viktigt att ha en politik som ger landsbygden schyssta förutsättningar, det behövs även i södra Sverige. Om vi ska ha en klimatsmart samhällsutveckling så måste vi se landsbygden som en nyckel i det, till exempel när det handlar om att starta drivmedel eller att ha en biobaserad ekonomi som är hållbar. 

Du stannar även i Falkenberg under fredagen, vad ska du göra?
– Jag ska besöka en bonde i Falkenbergs kommun och träffa LRF. Det är viktigt för mig att få en ökad kunskap av de förutsättningarna som gäller just här.