Källsjö marknad brukar arrangeras första söndagen i augusti. Men i år ställs den in till följd av coronapandemin.
Källsjö marknad brukar arrangeras första söndagen i augusti. Men i år ställs den in till följd av coronapandemin. Bild: Marie Svensson

Välbesökta Källsjö matmarknad ställer in

Coronapandemin raderar ytterligare ett evenemang från almanackan. Källsjö mejeri har beslutat att ställa in den populära marknaden.

ANNONS
|

Källsjö mejeri har anordnat marknaden med fokus på lokala producenter i tio års tid. Med åren har den vuxit sig populär bland såväl utställare som gäster och i fjol var det uppemot 3000 personer som besökte matmarknaden. Enligt Lennart Svenäng, som äger Källsjö mejeri tillsammans med Bengt Erlandsson, fattades beslutet så fort de insåg att det helt enkelt vore fel att ”genomföra något sådant i coronatider”.

– Det går bara inte. Det är vemodigt, men i och med corona så vågar vi inte. Man måste ha respekt för det här, säger han.

Marknaden viktig för ekonomin

Källsjö mejeri har sedan tidigare ett tufft ekonomiskt läge. För bara ett par månader sedan lades produktionen av mjölk, fil och grädde ned. Marknaden, som vanligtvis brukar innebära ett klirr i kassan på ungefär 80 000 kronor, påverkar mejeriet både direkt och indirekt.

ANNONS

– Det blir ett ekonomiskt bortfall. Dels försäljningen, dels att folk får upp ögonen för oss i samband med marknaden. Nu uteblir det.

Kommer ni att klara det ekonomiska tappet?

– Ja, vi har ju kafé och sådär. Men det är kniven mot strupen.

I stället försöker Källsjö mejeri att se framåt. Den 5 och 6 september, som en del av varianten av Falkenbergs matdagar, kommer de att hålla extra öppet. De försöker även att vara med på reko-ringar och småmarknader.

– Vi får hitta lösningar och inte gräva ned oss helt, försöka ta nya tag. Men det får ju inte dra för mycket folk heller. Det är en väldigt svår balans, säger Lennart Svenäng.

Läs mer: Premiär för grillosten på Källsjö matmarknad

ANNONS