Vård och omsorgseleverna tar studenten och börjar jobba under coronapandemin

För första gången på länge har Falkenbergs gymnasieskola elever från vård- och omsorgsprogrammet som tar studenten. Mitt under rådande coronakris går de direkt från examen till jobb.

ANNONS
|

De sex vård- och omsorgseleverna som tar studenten från Falkenbergs gymnasieskola i år är eftertraktade. Alla har fått jobb och börjar direkt efter examen, och vissa jobbar redan extra.

– Jag gjorde min första praktik där och trivdes. Det känns inte som ett jobb eftersom det är så roligt och intressant, säger Minas Othman som fått sommarjobb på ett äldreboende i Falkenberg.

Minas Othman är inte ensam om att börja sin yrkeskarriär på ett äldreboende. I klassen har fem av sex stycken valt samma typ av jobb.

– Det är roligt och givande att jobba med äldre och jag tycker om att prata med dem och att få hjälpa till säger Samantha Sim.

ANNONS

Coronaviruset påverkar alla

Mohsen Soultani börjar jobba på lördagen, dagen efter studenten. Han jobbar redan extra och är månadsanställd men blir fastanställd i oktober. Han säger att coronaviruset har ändrat mycket.

– Det påverkar både personal och brukare. Äldre kan inte träffa anhöriga och det skapar oro. Jag är också orolig, men mest för att råka sprida smittan vidare och inte för att bli sjuk själv, säger han.

Mohsen Soultani visar upp sin studentmössa, som har en liten röd sten mellan för- och efternamnet. Studentfirandet är ett av hjulen som coronaviruset satt käppar i, och många i klassen är besvikna för att firandet inte blir som de tänkt sig.

– Jag hade sett fram emot att få springa ut i tre år. Vi har kämpat för den stunden men nu blir det inte så, men jag kommer att fira med familjen, säger Minas Othman.

Har kunnat välja mellan fler jobb

Marie Persson har varit vårdlärare i 20 år, men det här är första gången hon undervisar ungdomar som tar studenten efter att Vård- och omsorgsprogrammet startat i Falkenberg. Tidigare fick elever åka till Varberg eller Halmstad för att gå utbildningen.

– De tar verkligen det här på allvar och det har varit så fint att få så bra respons från deras praktikplatser, säger Marie Persson.

ANNONS

Hon är extra stolt över sina studenter, som går direkt från skolbänken till arbetet.

– De flesta som går igenom utbildningen har jobb sen, men i den här skaran har alla fått flera erbjudanden och kunnat välja, säger hon.

Samantha Sim har en idé om varför klassen klarat att hålla ihop och prestera så bra.

– Vi har verkligen kämpat de här åren. Vi har aldrig bråkat och alla har hjälpt varandra. Vi är bäst, säger hon.

ANNONS