Välbevarad stationsbyggnad förfaller

Det gamla stationshuset i Ätrafors är den bäst bevarade stationen, med vändkors och biljettlucka intakt, från Pyttebanans tid. I många år kunde intresserade besöka den då välbevarade byggnaden som eko-museum. Nu är situationen en annan.

ANNONS
LocationÄtrafors||

Långsidan mot den gamla perrongen är sedan flera år täckt av plast och skylten "Ätrafors station 24 meter över havet" går inte att se. Även ena gaveln har fått en plastkonstruktion.

För fem år sedan gjorde bygglovsenheten ett besök, och fick veta att arbete med att renovera byggnaden pågick, plasten var ett sätt att skydda fasaden under renoveringen. Bygglovsnämnden gav fastighetsägaren respit med arbetet eftersom han lämnade trovärdiga uppgifter om varför det dragit ut på tiden.

Men plasten sitter fortfarande kvar, enligt ägaren på grund av att renoveringen fortfarande pågår. Stationshuset ligger längs Hallandsleden. Länge låg en bild på hur stationshuset såg ut tidigare på Hallandsledens hemsida, men den har nu tagits bort. Besökare har ändå reagerat på byggnadens skick och att renoveringsarbetet till synes aldrig blir klart.

ANNONS

Stationsbyggnaden ingick i den inventering av byggnader som genomfördes 2006. Då bedömdes byggnaden vara i gott skick och bedömdes vara kulturhistoriskt värdefull, bland annat på grund av dess samhällshistoriska och teknikhistoriska värde.

Att detta inte tas tillvara utan tillåts förfalla upprör både boende i Ätrafors och traktens besökare. De menar att förstörelsen måste upphöra och att kommunen nu måste sätta ner foten och visa handlingskraft.

ANNONS