Utlovad rullstolsanpassning på Skrea strand fanns inte

I fyra år har Gunilla Tilson kämpat för att Skrea strand ska bli tillgänglig för rullstolsburna. Trots flera löften från kommunen har ingenting hänt.

ANNONS
|

Gunilla Tilson från Falkenberg har arbetat som lärare och på nära håll sett hur viktig stranden kan vara för de som sitter i rullstol.

– Problemet är att det inte finns någonstans på hela Skrea strand där du kan komma ner med rullstol. Du kan komma ut på bryggan men inte ner och solbada, säger hon.

År 2016 var Gunilla Tilson i Skagen och såg spångar på stranden, som underlättade för rullstolsburna.

– Jag ringde till kommunen och fick jag höra att det enda jag kunde göra var att skriva ett medborgarförslag. Det gjorde jag 2017, säger Gunilla Tilson.

ANNONS

Ärendet lämnades till kultur-, fritids- och tekniknämnden och Gunilla Tilson fick veta att likadana tillgänglighetsmattor som finns på stranden i Olofsbo skulle köpas in. Mattorna syntes inte till på Skrea strand under varken 2018 eller 2019 och Gunilla säger att hon fick höra att de blivit försenade.

– Jag tycker att det är bedrövligt. De som sitter i rullstol ska alltså tydligen inte få komma ner till havet, säger hon.

Inte heller under sommaren 2020 placerades det några tillgänglighetsmattor på Skrea strand. Förklaringen till avsaknaden är enkel. Janna Skyllberg, tillförordnad chef för park- och kustenheten i Falkenberg, berättar att mattorna helt enkelt inte finns.

– Efter medborgarförslaget 2017 bad vi politikerna om pengar för att anpassa Skrea strand, men vi fick avslag, säger hon.

Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- fritids- och tekniknämnden, bekräftar att det inte finns några tillgänglighetsmattor som är öronmärkta för Skrea strand.

– Man ställer sig positiv till förslaget om man får pengar. I det här fallet har man inte fått det. Allting är alltid beroende av budgetmedel, säger hon.

Georgia Ferris (KD) tror att det handlar om ett missförstånd att Gunilla Tilson fått höra att mattorna ska rullas ut. Politikern hänvisar till utredningen Badliv, en översyn av bland annat tillgänglighet och skötsel av kommunens stränder, som när Gunilla Tilson fick svar på sitt medborgarförslag planerades vara klar 2018. Den är inte klar än.

ANNONS

– Det ligger många pågående utredningar om att anpassa stränderna på olika sätt och det här är en viktig fråga som varit med, säger Georgia Ferris (KD).

Politikern hänvisar till att tillgänglighetsmattorna faktiskt finns på stranden i Olofsbo, men håller det inte för omöjligt att de i framtiden kan dyka upp även på Skea strand.

ANNONS