Uppsving för krocket tack vare Folkhälsomyndigheten

Efter att Folkhälsomyndigheten rekommenderat svenskarna att spela krocket har sporten sett ett rejält uppsving. Något krocketklubben Win and Tonic Club minst sagt märkt av.

ANNONS
|

– Vi har haft en kolossal utveckling i sommar. Det kommer naturligt med krocket att man håller avstånden och inte står i vägen för varandra, säger Michael Schollin, sportchef på Win and Tonic Croquet Club.

Det var i slutet av maj som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson tipsade om att picknick och krocket är passande aktiviteter under coronatiderna.

– Det uttalandet är vi evigt tacksamma för. Hela krocket-Sverige har fått ett uppsving tack vare det, säger Michael Schollin.

Sedan sommaren började har klubben sett en ökning med drygt 160 procent av antalet betalande medlemmar, från 11 till 29 stycken.

ANNONS

– Folk uppskattar lite enklare nöjen och sporten passar alla åldrar. Det är lågintensivt så även de som är till lite åren komna kan spela, säger han.

Skiljer sig mycket från vanlig trädgårdskrocket

Michael Schollin är noga med att den engelska krocket som de spelar på Win and Tonic Croquet Club skiljer sig markant från vanlig trädgårdskrocket.

– Våra doningar är rejält kraftigare jämfört med de man köper på bensinstationer. Kloten väger 16 ounce [ungefär ett halvt kilogram, reds anm.] och när de går genom gjutjärnsbågarna är det med bara 3 millimeters marginal på var sida, förklarar Michael Schollin.

Han fick upp intresset för den engelska krocketen redan på 1990-talet när han såg några studenter i tweedkavaj spela.

– Det såg så kul och spexigt ut. Och som den anglofil jag är föll jag rakt in i det, säger Michael Schollin som utbildat sig till coach i engelska Sussex.

Förlorarna tröstas med tonic

Sofia Wilkmar är en av klubbens första medlemmar och står och svingar den 1,2 kilogram tunga klubban fram och tillbaka. Hon siktar och drämmer till klotet.

– Det är en avslappnad stämning här och vi har det väldigt trevligt. Jag hade knappt spelat vanlig trädgårdskrocket innan jag provade det här. Det liknar verkligen ingen annan sport, säger Sofia Wilkmar.

ANNONS

Hon går bort till den välfriserade krocketplanens långsida och sätter sig i ”sorgehörnan”.

– Det är här man sätter sig när man fått stryk och tar sig en tonic. Jag kom två i klubbmästerskapet förra veckan men fick ingen då så den tar jag igen nu, säger hon.

LÄS MER:Discgolf på Vallarna lockar nya deltagare under pandemin

LÄS MER:Landsbygden i Halland är särskilt mycket levande

LÄS MER:Hon får svindel av en stege men hon hoppar gärna fallskärm

ANNONS